”Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni.
Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate.
Acolo, legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase.
Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat.” (Silviu Purcărete)
Undeva la Palilula este o producție Libra Film 2012 si reprezintă debutul cinematografic al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcarete, fiind un proiect grandios care reuneşte importante nume din lumea teatrului şi filmului românesc.
”Probabil cel mai impresionant efort de producție în cinematografia românească de la Glissando încoace (…), un film grandios, picat năuc în oceanul așteptărilor minimaliste, nedreptățit de public, critică și festivaluri, o bijuterie pusă în valoare de soarele crepuscular al unei iluzorii tihnite după amieze sau de tăcutul răsărit de lună argintie pe cerul interior al unei țări care nu există, apreciată doar de cei ascunși definitiv de contemporanii lor pe cît de prezenți, pe atît de orbiți ” (Lucian Georgescu)
Sinopsis:
România, anii ’60. SERAFIM, un tânăr doctor, primește repartiție pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orășel pierdut undeva pe harta țării, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică.
Palilula, un autentic “Macondo” oltenesc, e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare; în spital, bolnavii sunt perfect sănătoși, iar una dintre distracțiile lor preferate este să asiste la disecțiile de la morgă. Restul populației e imbecilă și fermecătoare, izolată pentru eternitate în beție, petreceri și orgii.
Schimbările de regimuri politice, morțile, incendiile și inundațiile, nici una dintre aceste modificări majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă pe locuitorii Palilulei. Alternativ agitați și puturoși, fericiți și melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital și la hotelul Boema. Manifestațiile dedicate “luptei pentru pace”, impuse peste tot în România de noul conducător al partidului, au loc la Palilula în același spirit al delăsării și beției specific orașului; primează aceeași bășcălie pur românească care nu poate fi controlată de nici un sistem politic.
Serafim se adaptează treptat lumii din oraș și ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparțină. Spre final, viața în Palilula începe să își piardă reperele, și personajele se topesc, dispar, mor, își încheie, fiecare în felul său, existența stranie, oarecum fantastică.
Distribuția:
Serafim- Áron Dimény
Ilie Tudorin- George Mihaiță
Predoleanu- Răzvan Vasilescu
Virgil Codreanu (Trotzki) – Constantin Chiriac
Gogu – Sorin Leoveanu
Leana Mică – Ofelia Popii
Dom Bartolomeo – Andi Ștefănescu
Popescu Barză- Cristian Stanca
Pantelică- Alexandru Georgescu
Tatăl- Ilie Gheorghe
Poştaşul- Horaţiu Mălăele
Doctorul şchiop- Marius Manole
Astăzi, 23 februarie, de la ora 20.30, Undeva la Palilula, pe cinepub.ro