Există o identitate europeană în arhitectură?

by Irina Bartolomeu

Există o identitate europeană în arhitectură? O echipă a călătorit în 16 orașe europene – de la Londra la Lisabona, de la București la Trondheim – punând această întrebare celor mai inovatori 16 arhitecți din Europa. Ei au în comun trei lucruri: credința în valorile europene, o viziune a viitorului și Premiul UE pentru arhitectură contemporană (Mies van der Rohe Award).

Interviurile dezvăluie o Europă cu o mare diversitate de culturi, limbi, tehnici și expresie artistică și arhitecturală. Ele arată că identitatea noastră reprezintă un colaj de identități și că o mare parte din bogăția noastră stă tocmai în respectul față de diferențe. Arhitectura contribuie la aceasta prin crearea de spații publice destinate unei coexistențe armonioase, ținând seama de perspectiva locală, conectarea noului cu ceea ce există deja, orașul și straturile sale istorice. Arhitectura este o punte între trecut și viitor, care se referă la patrimoniul istoric, oferind, în același timp, o viziune a locului și a modului în care vrem să trăim în viitor.

Filmul realizat în București, la ADN Birou Arhitectură, cu Andrei Şerbescu, Adrian Untaru și Bogdan Brădățeanu, poate fi descărcat de aici sau îl puteți viziona mai jos:

EU Identity – Made in Europe: Bucarest, ADN Birou de Arhitectura from Fundacio Mies van der Rohe on Vimeo.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe