Interviu. Șerban Nicolae, creator popular: În lumea satului se găsesc valori care trebuie prețuite

by Irina Bartolomeu

Creatorul popular Șerban Nicolae s-a născut la 4.11.1959, în satul Rogoz din jud. Maramureș (Țara Lăpușului). De mic a fost îndrăgostit de lucrările de artă populară din lemn, în special de porțile maramureșene, dar de sculptură s-a apucat mai târziu. ”În armată am reușit să îmi cumpăr prima trusă de dălți cu care, timp de vreo cinci ani, am realizat doar lucrări artizanale fără prea mare valoare artistică.  Abia după ce mi-am cumpărat altă trusă de dălți profesionale, am început sculptura artistică. La început, am realizat basoreliefuri din lemn cu care am participat la expozițiile din acea perioadă (1986-1989). În lucrările mele, reprezentam țăranul român cu tradițiile, obiceiurile și sărbătorile lui, ele fiind apreciate și premiate. Lucrările erau catalogate în genul artei naive și am început să fiu invitat la numeroase târguri de meșteșuguri populare care s-au organizat după anul 1990. Așa am început să fac tot felul de lucrări în lemn, de uz pastoral (găvane, căuce), de uz casnic (linguri, solnițe, sărărițe, fuse de tors), obiecte de cult (pecetare, icoane, crucifixe). Nu după multă vreme, am început să fac lucrări monumentale, atât de artă plastică, cât și de artă populară (porți maramureșene și troițe). De învățat, am învățat mai mult singur, urmărind însă prin muzee lucrările înaintașilor.”

Este prima participare la RuralFest? Ce înseamnă RuralFest pentru dvs.?

Șerban Nicolae: La RuralFest am participat și anul trecut. Fiind plăcut impresionat de organizare, am revenit cu drag și anul acesta. Consider că această manifestare este un bun prilej pentru vizitatori de a conștientiza că în lumea satului se găsesc valori care trebuie prețuite. Pentru meșteșugari este o ocazie de a se reîntâlni și de a face schimb de opinii.

Ce credeți că ar trebui să facă statul român pentru a încuraja meșteșugarii?

Șerban Nicolae: Pentru încurajarea meșteșugurilor s-ar putea face mult mai mult.  De-a lungul anilor, la diferite întâlniri cu  factori responsabili, noi ne-am expus părerile, însă așteptările au fost zadarnice.

Ați apela la fonduri europene pentru micii întreprinzători?

Șerban Nicolae:  În urmă cu mai mult timp, fiind mai tânăr, visam și eu la un proiect susținut cu fonduri europene, însă din nepricepere și nefiind ajutat de nimeni în acest sens, am rămas cu amăgirile.

Ce fel de lemn folosiți în lucrările dvs.?

Șerban Nicolae: Pentru lucrările mele de artă monumentală folosesc doar lemn de stejar, acesta asigurând dăiunirea în timp. Pentru lucrarile de artă plastică folosesc nucul, acesta fiind considerat un lemn nobil, iar pentru celelalte lucrări folosesc orice lemn de foiaose.

Care este drumul de la idee până la creația propriu-zisă și cât de greu se realizează fiecare în parte? 

Șerban Nicolae: De la idee la creație nu este deloc ușor. Câteodată am ideea și caut lemnul potrivit, dar de cele mai multe ori, am lemul și îi studiez foma pentru a realiza lucrarea cea mai potrivită. Nu întotdeauna vin repede ideile. Se întâmplă adeseori ca o bucată de lemn să o iau la mână mai multe zile la rând până prind un moment bun de inspirație. Vorbesc aici de lucrările de artă plastică. Pentru cele de artă populară este mai simplu. După zeci de ani de lucru, intervine rutina și, cu toate acestea, cu greu se vor găsi două lucrări identice.

Care sunt motivele populare cel mai des întâlnite în lucrările dvs?

Șerban Nicolae: Motivele folosite la realizarea lucrărilor sunt cele specifice Maramureșului: funia maramureșană, pomul vieții, simbolurile solare, simboluri zoomorfe, simboluri creștine etc.

Cum vă promovați produsele?

Șerban Nicolae: În momentul de față, cea mai mare parte a timpului o petrec realizând lucrări la comandă, în special troițe. Folosesc internetul pentru promovare (site), însă sunt vizitat adesea și acasă, unde am amenajat o expoziție. La târguri mă duc mai rar în ultimul timp.

Vă ajută cineva? Veți transmite mai departe acest meșteșug?

Șerban Nicolae: Deocamdată lucrez singur. Cei tineri nu sunt atrași de meșteșug, lipsindu-le motivația.

Care sunt planurile pentru viitorul apropiat?

Șerban Nicolae: În ceea ce mă privește, cât timp voi fi în putere, voi duce mai departe meșteșugul, cu speranța de mai bine, fără a face planuri de viitor.

You may also like

2 comments

Raluca 06/10/2015 - 15:28

De ce imi pare domnul atat de cunoscut? Cred ca l-am vazut candva la un targ al mestesugarilor. De obicei nu bag de seama persoanele de la tarabe dar cred ca de dansul imi aduc aminte.

Reply
irina bartolomeu 06/10/2015 - 15:35

E posibil 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe