Tu, ce faci? Te-ai gandit la viitorul tau?

by Irina Bartolomeu

Matei, fratele Adelei, asa cum spuneam in povestirile anterioare, e plecat cu bursa de studii la una dintre cele mai bune Universitati din Paris.
De mic i-a placut cartea si si-a dorit foarte tare sa studieze si in strainatate. L-a impulsionat si verisoara lui, Anca, plecata din 2009, cu bursa la Oxford, in Marea Britanie. Anca alesese sistemul englezesc pentru ca-i oferea o pregatire intensiva si putea sa-si aleaga singura in ce laborator sa studieze. De fapt, mai toti prietenii lui Matei erau plecati cu burse afara. Prietenul lui din copilarie, Bobita, e doctorand in filosofie, anul patru, la New York University, dupa doi ani de masterat in Canada, la Calgary. Mioara e studenta in anul doi, la Paris, face un master de arhitectura. Iar Monica e studenta la antropologie, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Paris.

Astfel ca, in 2010, Matei s-a gandit serios sa studieze la o universitate din strainatate. Pentru ca invatamantul strain este altfel. Un nivel academic  ridicat, facilitati moderne de studiu si o lume intreaga de explorat.

A cautat in nestire pe internet si nu a fost multumit de rezultate. Tot Anca a fost cea care l-a salvat. L-a indemnat sa participe la Targul international al universitatilor, RIUF. Plin de speranta, in primavara lui 2010, Matei s-a dus la RIUF. Aici a intalnit reprezentanti ai universitatilor la care putea studia, consilieri care il puteau indruma spre ce universitate i s-ar potrivi, in functie de cunostintele si dorintele sale,  institutii guvernamentale reprezentative precum CampusFrance, British Council, Comisia Fulbright, DAAD, OEAD etc.

Tot la RIUF a aflat ca in multe tari scolarizarea este finantata de guverne. Mai toate tarile se intrec in a oferi facilitati moderne de studiu, campusuri noi, biblioteci, totul pentru studentii dornici sa invete. De exemplu, in Danemarca studiile sunt finantate integral de guvernul danez, absolventii neavand absolut nicio obligatie fata de acesta. Universitatile de stat din Marea Britanie ofera burse care pot acoperi pana la 50% din costurile de cazare si masa. La fel sta treaba pentru Franta si Germania.

Avand deja DALF (diploma oficiala a Ministerului Educatiei din Franta) care atesta ca stie limba franceza foarte bine, Matei s-a hotarat pentru o universitate franceza unde sa studieze literatura comparata.

A urmat un examen, iar din toamna lui 2010, Matei era fericitul castigator al unei burse la una dintre cele mai bune universitati din lume.

La sosirea in Paris, Matei avu un soc. Parisul era exact asa cum si-l imaginase datorita lui Voltaire, Balzac si alti clasici pe care i-a devorat cu nesat, iar francezii erau toti atat de politicosi… “Am descoperit bibliotecile de cartier unde-i o reala placere sa rasfoiesti marii clasici, concertele din aer liber, muzeele si felinarele de pe stradutele intortocheate din Montmartre. O lume intreaga de explorat!” spunea el.

Matei a reusit sa obtina si un loc de cazare in campusul universitar. “Avantajele campusului sunt nenumarate”, povestea el.” Ai acces rapid la cantina cu preturi modeste pentru studenti, biblioteca e la cativa pasi, poti face sport pe terenurile amenajate de ei, poti interactiona mai usor cu ceilalti studenti ori profesori. Campusul universitar francez nu seamana cu caminele studentesti de la noi, e ca un parc urias cu casute de locuit.”

Desi la inceput fusese reticent, crezand ca-i va fi greu sa se adapteze, Matei s-a convins ca nu este asa. “Francezii sunt atati de politicosi si prietenosi. Dar si ceilalti studenti straini. Toti sunt plini de viata, iar profesorii se implica, sunt dornici sa te ajute. Altfel se desfasoara sistemul de invatamant.” Tot aici si-a cunoscut si logodnica, Yvette, studenta la facultatea de istorie-antropologie. Ei s-au cunoscut la o mica petrecere din campus. “Aici petrecerile se organizeaza spontan.” spunea Matei. “Vinerea ori sambata seara ne adunam in campus si brusc decretam petrecere. In week-end lumea se mai si distreaza. Nu suntem niste scortosi toba de carte… Dictonul de baza este “savoir vivre”. ”

Matei mai are un an de studiu si se gandeste deja la masterat. Stie sigur ca va face si doctoratul tot aici.  “Ii sfatuiesc pe toti cei ambitiosi, care se gandesc la viitorul lor si isi doresc sa invete carte, sa participe la RIUF si sa aleaga o universitate din strainatate. Fie Franta, fie lumea intreaga. Pentru o “mens sana in corpore sano” care se potriveste din plin aici!” a mai spus Matei.

***

Editia de primavara a RIUF – ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY FAIR (a zecea editie) se desfasoara in:

  • Bucuresti, 17-18 martie, la Sala Palatului
  • Timisoara, 20 martie, la CRAFT
  • Iasi, 22 martie, la Hotel Unirea

RIUF creeaza o legatura directa intre lumea academica romana si universul academic international, reunind peste 100 de institutii internationale din mai mult de 20 tari.

La RIUF poti sa afli informatii despre studiul in strainatate, despre sursele de finantare disponibile in diferite tari, sa participi la workshopuri si seminarii si sa descoperi oportunitati de cariera.

RIUF este cel mai mare targ de universitati din Europa de Est. La editiile anterioare, peste 250 de institutii academice au interactionat in cadrul RIUF cu peste 85.000 de elevi, studenti, absolventi de facultate si tineri profesionisti in cautare de programe educationale. Accesand galeria foto puteti vedea imagini de la editia anterioara RIUF – cu locatia, vizitatorii, expozantii, activitati si o parte a staff-ului.

RIUF este organizat de Grupul EDUCATIVA care dezvolta si promoveaza proiecte si servicii ce ofera tinerilor romani oportunitati de dezvoltare personala.

Mai multe informatii despre RIUF gasiti pe site-ul www.riuf.ro sau pe pagina de Facebook.

Tu, ce faci? Te-ai gandit la viitorul tau?

un articol pentru campania Blogal Initiative & RIUF

You may also like

6 comments

catalina arsene 13/03/2012 - 13:25

mi-ar fi placut sa fi fost si eu asa de ambitioasa si hotarata ca matei …

Reply
irina bartolomeu 13/03/2012 - 18:54

Catalina, nu-i timpul trecut! 🙂 Poti sa faci un master sau doctorat 🙂

Reply
Cudi 13/03/2012 - 21:23

Eu ma gandesc serios sa imi continui studiile. Iau in calcul posibilitatea de a participa la RIUF-ul din 20 martie, din Timisoara. E mai aproape de zona mea.

Reply
irina bartolomeu 13/03/2012 - 21:25

Foarte bine!! Ma bucur, Cudi! Te-ai gandit la ce universitate si ce specializare?

Reply
CUDI: Şi Cudi citeşte! 13/03/2012 - 22:02

[…] […]

Reply
Delia 15/03/2012 - 14:47

Off, inca mai visez la studii in strainatate!
Foarte fain articolul!

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe