Primele fotografii din lume

by Irina Bartolomeu

Prima fotografie din lume a fost făcută în 1826 sau 1827 (nu se știe anul exact), de către Joseph Nicéphore Niépce, printr-un procedeu fotografic numit heliografie. Fotografia – View from the Window at Le Gras – face parte din colecția permanentă a Universității Texas-Austin.

close up View from the Window at Le Gras

versiune îmbunătățită manual View from the Window at Le Gras

Primul selfie (autoportret) îi aparține lui Robert Cornelius și a fost făcut în 1839:

Prima fotografie portret a fost realizată în 1839 sau 1840 (nu se știe exact), de J. W. Draper:

Dorothy Catherine Draper

Cea mai veche fotografie a orașului New York a fost făcută în 1848 (dagherotip) și a fost vândută, în 2009, la casa de licitații Sotheby’s pentru 62.500$:

Prima fotografie a lunii (dagherotip) a fost făcută de John W. Draper, în 1840, de la Observatorul de pe acoperișul New York University:

imaginea s-a deteriorat în timp

Prima fotografie cu oameni a fost făcută în Paris (fiind și prima fotografie a Parisului), în 1839, de Louis Daguerre, inventatorul dagherotipului:

Piata Republicii, Paris

Prima fotografie falsă a fost făcută în 1840 de către Hippolyte Bayard. Atât Bayard, cât și Louis Daguerre au luptat pentru a-și revendica titlul de părinte al fotografiei. Bayard spunea că și-a dezvoltat procesul de fotografie înainte ca Daguerre să introducă dagherotipul. Cu toate acestea, anunțul invenției a fost întrerupt, iar Daguerre a speculat momentul. Pentru a atrage atenția, Bayard a realizat această fotografie a unui om înecat, susținând că s-a sinucis din cauza luptei:

Prima fotografie de război îi aparține lui Carol Popp de Szathmari. A făcut sute de fotografii în timpul Războiului din Crimeea:

La numai câțiva ani de la prima fotografie a lunii, fizicienii francezi Louis Fizeau și Leon Foucault au făcut prima fotografie a soarelui. Chiar și cu o expunere de 1/60 este posibil să se vadă pete solare:

În 1858, Henry Peach Robinson a realizat primul montaj foto din lume combinând 5 negative pentru a obține o singură imagine:

Fading Away

Din păcate, prima fotografie aeriană făcută de fotograful francez Gaspard-Félix Tournachon s-a pierdut. Rămâne de bază cea din 1860, făcută de James Wallace Black și Samuel Archer King, deasupra Bostonului:

Boston, as the Eagle and the Wild Goose See It, aerial photography from October 13, 1860

În 1880, Etienne-Jules Marey a vrut să vadă cum zboară păsările și a inventat pistolul… fotografic pentru a realiza fotografii în rafală (12 foto/secundă):

Prima fotografie a unui fulger a fost făcută în 1882, de William Jennings:

Prima fotografie de studio a fost făcută în 1893:

Fizicianul James Clerk Maxwell este responsabil pentru prima fotografie color din lume. În 1855, Maxwell a dezvoltat o metodă cu trei culori:

imaginea reprezintă o fundă colorată

Primul peisaj color a fost realizat în 1877, de Louis Arthur Ducos du Hauron:

Landscape of Southern France

În 1926, fotograful Charles Martin de la National Geographic și botanistul William Longley au făcut prima fotografie subacvatică în culori. Aceștia au introdus aparatele în carcase impermeabile și au folosit un blitz alimentat cu magneziu:

Fotografii NASA au realizat prima fotografie a lansării unei rachete de la baza Cape Canaveral, în iulie 1950. Racheta lansată a fost denumită “Bumper 2”:

Prima fotografie digitală a fost făcută de Russell Kirsch și reprezintă, de fapt, o scanare digitală a unei imagini de film:

Prima fotografie digitală a unui președinte a fost făcută de fotograful oficial, Pete Souza, în 2009:

Barack Obama, Canon 5D Mark II, fără blitz

Pe 16 iulie 2010, co-fondatorul Instagram, Kevin Systrom, a postat prima fotografie pe Instagram. De fapt, a fost postată pe o aplicație numită Codename, care, după trei luni, a devenit aplicația pe care o cunoaștem astăzi cu toții – Instagram:

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe