Premiul Charlemagne pentru tinerii din Europa

Începând din 2008, Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen invită în fiecare an tineri din toate statele membre ale Uniunii Europene să prezinte proiecte realizate de tineri pentru tineri care să demonstreze o participare activă la dezvoltarea Europei.

Cine poate să participe la competiţie?

Toți tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din orice stat membru al UE. Proiectele pot fi prezentate individual sau, de
preferință, în grupuri. Acestea ar trebui să promoveze înțelegerea europeană și internațională, să favorizeze dezvoltarea unui sentiment comun al identității și al integrării europene, să asigure modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și să ofere exemple concrete de cetățeni europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități.

Ce fel de proiecte se pot înscrie?

Programe de schimburi în rândul tinerilor, evenimente sportive, artistice sau culturale, sau proiecte online cu o dimensiune europeană. Vedeţi proiectele câştigătorilor anteriori.

Proiectele înscrise în concurs trebuie să fi fost demarate și:

a) să se fi încheiat în perioada 1 ianuarie 201630 ianuarie 2017 sau

b) să fie în curs de desfășurare.

Câștigătorii din 2016

Italia – InteGREAT

Proiectul a fost creat de către AIESEC și are scopul de a conecta oameni din toată Europa și de a-i determina să colaboreze pentru a găsi împreună soluții privind criza refugiaților. Proiectul aduce împreună voluntari internaționali, ONG-uri și comunități locale și organizează cursuri, activități recreative, seminarii și evenimente.

Grecia – Searching for Charlemagne

Proiectul a fost conceput de către elevii de liceu din regiunea Pirgetos, Larissa din Grecia. Aceștia au creat un joc pe tabletă despre Carol cel Mare (742-814 A.D), intitulat și „Tatăl Europei”, creatorul Imperiului Franc. Acesta și-a dorit să realizeze o uniune, dar nu una multiculturală precum este Uniunea Europeană.

Marea Britanie – Young European Council (YEC)

Această conferință internațională îi aduce împreună pe tinerii pasionați de viitorul Uniunii Europene, iar scopul ei este de a furniza strategii realizabile și inovatoare pentru elaborarea politicilor europene. YEC 2015 a avut loc între 15-19 noiembrie în Bruxelles și a inclus trei subiecte: imigrația și afacerile interne, uniunea energetică și acțiunile climatice, educație și ocuparea forței de muncă.

România a fost reprezentată la Aachen de Trupa Osonó (câștigătoare la nivel național).

Premiile oferite

Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 7 500 €, premiul doi de 5 000 €, iar premiul trei de 2 500 €. Premiul include, de asemenea, o invitație oferită celor trei laureați europeni de a vizita Parlamentul European la Bruxelles sau la Strasbourg.

Un reprezentant pentru fiecare dintre cele 28 de proiecte câștigătoare la nivel național este invitat câteva zile la Aachen pentru a participa la o serie de evenimente, inclusiv la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, care are loc întotdeauna cu două zile înainte de Înălțare, ziua în care este decernat prestigiosul Premiu Internațional Charlemagne din Aachen.

Premiile acordate pentru cele mai bune trei proiecte vor fi prezentate de Președintele Parlamentului European și de către reprezentanții Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.

Termenul limită este 30 ianuarie 2017.

Formularul de înscriere este aici: http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/application-form.html Candidaturile pot fi depuse în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Mai multe informaţii despre Premiul Charlemagne găsiţi pe site-ul oficial. Urmăriți premiul pe Twitter folosind @EUYouthPrize, iar pentru eveniment, hashtagul #ECYP2017

Acest articol a fost citit de 5453 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.