Novacul afumat din Țara Bârsei, produs cu indicație geografică protejată

by Irina Bartolomeu

Tot mai multe țări își înscriu produsele alimentare pentru a le atesta unicitatea. Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

La nivel european, produsele tradiționale sunt împărțite în trei categorii: produse cu denumire de origine protejată, cu indicaţie geografică protejată şi specialităţi tradiţionale garantate. În momentul de față, România are patru produse alimentare protejate la nivel european, despre care am scris deja.

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 6 aprilie 2017, adăugarea „Novacului afumat din Țara Bârsei“ în registrul produselor alimentare de calitate certificate ca indicație geografică protejată (IGP). Acesta este un file de pește afumat la cald, obținut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman. În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară și oferă un habitat optim pentru novac. Acesta este cel de-al treilea produs alimentar românesc inclus pe sita produselor cu indicație geografică protejată după magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu și cel de-al patrulea produs alimentar protejat la nivel european.

Pentru crearea produsului, este necesară aplicarea unei tehnici de sărare și afumare la cald, specifică zonei, încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a etapelor de producție sunt încă efectuate manual și necesită un set de cunoștințe și îndemânare specifice localnicilor. Aceste tehnici conduc către un produs finit caracterizat printr-un conținut scăzut de grăsimi și o piele aurie.

 

You may also like

2 comments

Victor 07/04/2017 - 17:38

Am mâncat şi mi-a plăcut, bine, la cât sunt de gurmand nici n-aveam altă opţiune. N-am novac la îndemână, dar cum se mănâncă peşte duminică, sper că voi găsi ceva bun şi sănătos pentru a-mi păcăli pofta de novac făcut ca-n Ţara Bârsei.

Reply
Irina Bartolomeu 08/04/2017 - 20:21

Și mie îmi place peștele afumat, mănânc destul de des, n-am preferințe. N-am văzut până acum novac din Țara Bârsei, dar este de apreciat faptul că încă un produs românesc obține o astfel de recunoaștere europeană.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe