Muzeul Grigore Antipa inoveaza prin colectiile senzoriale, dedicate persoanelor cu deficiente de vedere

Astazi, 13 noiembrie, este Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori si se marcheaza din 1946, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tot in aceasta zi (dar in anul 1745) s-a nascut Valentin Hauy, savant francez, si intemeietorul primei scoli pentru nevazatori din lume.

Prin toate actiunile dedicate Zilei internationale a educatiei copiilor nevazatori se doreste sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confrunta aceasta categorie defavorizata. In Romania sunt 110.227 persoane cu handicap vizual, din care 3.200 sunt copii (conform ultimului raport publicat pe site-ul anph.ro).

Cu aceasta ocazie, trebuie sa mentionez faptul ca pe 31 octombrie a.c., cu cateva zile inainte de a sarbatori aproape 180 de ani de la fondare, Muzeul Grigore Antipa a devenit primul muzeu din Romania care si-a accesibilizat, in mod complet, patrimoniul expus, pentru nevazatori. Acum si nevazatorii pot sa “vada”, sa simta si sa auda piesele din Muzeu. Tot pentru acestia a fost realizat si un Ghid de prezentare a expunerii permanente a Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, lucrare tiparita in relief si explicata in Braille. Proiectul a fost realizat cu finantarea acordata de catre Fundatia Orange Romania si s-a derulat de-a lungul a 12 luni. De-a lungul timpului, Muzeul s-a dezvoltat, si-a imbunatatit colectiile si a inovat prin dioramele biogeografice, realitate augmentata ori incursiuni vizuale in interiorul corpului uman.

Antipa senzorial-01

Acest articol a fost citit de 9423 ori

Articole asemănătoare

1 comentariu pentru “Muzeul Grigore Antipa inoveaza prin colectiile senzoriale, dedicate persoanelor cu deficiente de vedere

  1. Am remarcat si eu lucrul asta si mi s a parut de a dreptul genial. Putine muzee in lume au asa ceva! Ar trebui sa l faca mult mai cunoscut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.