Guest Post: În mijlocul evenimentelor

by Irina Bartolomeu

Text scris de George Gurescu

Să spargem câteva mituri încă de la început. Un stagiu la una dintre instituțiile europene nu înseamnă să alergi după un șef care nu-ți oferă pic de atenție, să faci pe-a secretarul/a sau să pierzi timpul la un birou, așteptând să treacă cele cinci luni.

Față de România, stagiile fac parte din cultura organizațională a Bruxellesului, ba chiar din bunul mers al instituțiilor, iar rolurile lor sunt bine definite, astfel că niciun stagiar nu se va trezi ca un student la Facultatea de Jurnalism din București, mergând prin redacții în căutarea unui șef care le va semna o adeverință anemică de practică.

Primul contact cu mediul european a fost în 2011, prin admirabilul program coordonat de Freedom House (Bursele europene Jurnaliștii în dialog). Am continuat – în timpul masterului – cu un stagiu în Cardiff, la European Documentation Centre, iar în 2014 am începutul stagiul de cinci luni la Consiliul Uniunii Europene (practic, ești un stagiar al Secretariatului General, pentru că vei lucra pentru Consiliul UE sau pentru Consiliul European – două chestii diferite).

La fel ca la soră-sa de peste drum de Rue de la Loi – Comisia Europeană – stagiul durează cinci luni, sunt câte două sesiuni pe an, iar suma lunară pe care o primești e de circa 1000 și ceva de euro . Majoritatea instituțiilor europene și internaționale au astfel de programe, iar în funcție de preferințe și studii, poți să aplici la Banca Europeană,  Parlamentul European, Serviciul European de Acțiune Externă, NATO, etc.  

Ca să te înscrii la un stagiu, trebuie să parcurgi cam aceiași pași (completat formular, scrisoare de motivație) iar apoi vei primi un semnal de la ei, cum că ai fost acceptat sau nu. La Comisie e un pic mai tricky, pentru că nu ești acceptat din prima, ci ești pus pe o listă de rezervă, iar de acolo te vor suna membrii din diverse departamente să mai facă un mini interviu telefonic cu tine.

Când am aplicat în 2013, am fost acceptat de ambele instituții, însă cum cei de la Consiliu au fost mai prompți, nu m-am mai chinuit să-mi fac lobby la Comisie (ca să fii sigur că vei primi un loc după ce ai ajuns pe lista de rezervă, ar trebui să contactezi la rândul tău birourile unde ai vrea să lucrezi). În plus, departamentul în care am fost plasat –  Biroul de presă – era fix ce aveam nevoie; iar dacă e să privesc retrospectiv, a fost mai bine că am ales Consiliul pentru că apuci să-ți cunoști ceilalți colegi stagiari mult mai bine, pentru că suntem doar 80 (parcă) și nu câteva sute, așa cum se întâmplă la Comisie.

Atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi, responsabilitățile pe care ni le-au dat au fost foarte bune, poate chiar la același nivel cu angajații, așa că nu a existat acel sentiment de discriminare sau dat la o parte când se discută „chestii serioase” în departament.  E de menționat că afli în ce Departament/ birou vei lucra încă de când primești răspunsul, astfel că te poți obișnui cu acest gând încă dinainte să pleci din țară.

La fel ca-n orice organizație, gradul de „dinamism” din birou diferă de la department la departament; eu am avut marele noroc că am lucrat într-unul dintre cele mai fierbinți locuri – Biroul de presă – și am fost în mijlocul evenimentelor.  

Iar evenimente au fost destule. 2014 a fost anul în care Rusia a intervenit militar în Ucraina, în Orientul Mijlociu a apărut organizația teroristă Stat Islamic, iar în Europa au fost alegeri pentru Parlamentul European. Dacă în timpul unui stagiu la Consiliu, ai parte cam de două summituri (Consilii europene), în perioada mea au fost cam cinci, plus alte summituri majore ca UE-SUA, UE-Africa și G7 – prima întâlnire în acest format după excluderea Rusiei.

În cele cinci luni petrecute acolo, eu mi-am împărțit timpul între trei birouri. Dimineața lucram la biroul de monitorizare, unde scriam press clippings pe anumite subiecte (și acum îmi aduc aminte cum a crescut numărul articolelor despre Isis, de la două trei mențiuni amărâte, până la teancuri).

După amiaza mă mutam în biroul de presă, unde făceam diverse rapoarte, monitorizări, arhivări. În timpul summiturilor, lucram cu echipa de la TV Newsroom (serviciul video-foto pentru presă al Consiliului), unde ajutam echipa de filmare – era o dată să scap microfonul în capul lui Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru politică externă și securitate – pregăteam diferite materiale pentru a fi urcate pe site și lucram cu contul lor de Twitter.  De asemenea, mai mergeam după președintele Băsescu – la acea vreme – unde luam notițe de la conferința pe care o ținea după fiecare summit.

În fine, în toate cele cinci luni, Consiliul organizează și alte activități în paralel, cum ar fi vizite de studiu la Luxemburg și Strasbourg, la instituțiile de acolo. Astfel că apuci să ai o privire de ansamblu asupra întregului aparat decizional comunitar.

Bruxelles e un oraș cochet, pe care îl vei putea cunoaște destul de bine în cele cinci luni. În plus, în weekend foarte bine poți lua trenul ca să cunoști și celelalte regiuni. Dacă ai chef, poți ajunge și în Olanda sau Franța, că-s destul de aproape, iar uneori găsești oferte foarte bune de călătorie.

A, bineînțeles, nu uitați să beți cât mai multă bere!

Text și fotografii George Gurescu

—————————————————————————————————————————————————————————

Notă:

 Sunt câteva instituții europene care organizează stagii pentru tinerii cu studii universitare și postuniversitare. Scopul acestor stagii este de a facilita înțelegerea obiectivelor, a proceselor și a politicilor UE.

Banca Centrală EuropeanăAbsolvenți de studii universitare în economie, finanțe, statistică, administrarea afacerilor, drept, resurse umane sau traducere. Candidați eligibili: cetățeni ai UE care au terminat cel puțin primul ciclu de studii universitare și au obținut diploma aferentă. Durata: 3-12 luni. Locația: Frankfurt pe Main.

Banca Europeană de InvestițiiAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: absolvenți de studii universitare cu mai puțin de un an de experiență profesională. Durata: 1-5 luni. Locația: în special la Luxemburg.

Comisia EuropeanăAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: absolvenți de studii superioare care au urmat un ciclu universitar de minim 3 ani (cel puțin titulari ai unei diplome de licență). Durata: 5 luni. Locația: Bruxelles, Luxemburg, capitale ale statelor membre, delegații ale Comisiei în țări terțe.

Comitetul Economic și Social EuropeanAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: absolvenți universitari care au urmat cel puțin trei ani de studii superioare. Durata: 5 luni. Locația: Bruxelles.

Comitetul RegiunilorAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: candidați dintr-un stat membru sau dintr-o țară candidată oficial la aderare, care au absolvit cel puțin primul ciclu de studii universitare și sunt titulari ai diplomei aferente. Durata: 5 luni. Locația: Bruxelles.

Consiliul Uniunii EuropeneAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: cetățeni ai UE care au terminat cel puțin primul ciclu de studii universitare și au obținut diploma aferentă. Durata: 5 luni. Locația: Bruxelles.

Curtea de Conturi Europeană. Diplomă universitară sau cel puțin 4 semestre de studii universitare într-un domeniu relevant pentru Curtea de Conturi. Candidați eligibili: persoane care au obținut o diplomă de licență recunoscută sau care au urmat cel puțin patru semestre de studii universitare într-un domeniu relevant pentru Curtea de Conturi (audit/budget, contabilitate/administrație, resurse umane/traducere/comunicare, relații internaționale/drept). Durata: maxim 5 luni. Locația: Luxemburg.

Curtea de Justiție a Uniunii EuropeneAbsolvenți de studii universitare cu licență în drept sau științe politice. Candidați eligibili: absolvenți ai facultăților de drept sau științe politice (specializare drept). Durata: 5 luni. Locația: Luxemburg.

Întreprinderea comună europeană pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune (Fusion for Energy)Absolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: absolvenți de studii superioare care au urmat un ciclu universitar de minim 3 ani (cel puțin titulari ai unei diplome de licență). Durata: 4-9 luni. Locația: Barcelona (Spania), Garching (Germania) sau Cadarache (Franța).

Ombudsmanul EuropeanAbsolvenți de studii universitare specializați în drept. Candidați eligibili: absolvenți de studii universitare licențiați în drept, aflați într-o etapă avansată de formare profesională sau de cercetare în domeniul dreptului comunitar. Durata: minim 4 luni. Locația: Strasbourg, Bruxelles.

Parlamentul EuropeanAbsolvenți de studii universitare. Candidați eligibili: absolvenți de studii universitare. Durata: 5 luni. Locația: Bruxelles, Strasbourg, Luxemburg, birourile de informare din statele membre.

Serviciul European de Acțiune ExternăAbsolvenți de studii postuniversitare (diplomă de licență sau doctor). Candidați eligibili: candidați care au obținut o diplomă universitară echivalentă cu cel puțin o diplomă de master, într-un domeniu relevant pentru activitățile delegațiilor UE (cel puțin 4 ani de facultate). Durata: 9-18 luni. Locația: Delegații UE.

Timelapse de la Centrul de presă – Consiliul Uniunii Europene, 21.10.2016, Bruxelles:

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe