Cumpar aur

by Irina Bartolomeu
M-am gandit de multe ori ca mi-ar fi placut sa fiu un cautator de comori. Nu castigul m-ar fi interesat, posibila comoara aflata la capat de drum. Nu… Aventura si povestea, drumul pana acolo.
Se spune ca in noptile de dinaintea fiecarei sarbatori, in munti, in locuri de poveste, flacarile mari si albastre joaca deasupra pamantului. Nu aurul ingropat lumineaza, ci pamantul ce ascunde comoara; aurul celtilor si gotilor, al calugarilor si al haiducilor. Fantome ale trecutului.
Trebuie sa inchizi ochii, sa stii sa asculti, sa imaginezi flacarile albastre in spatele pleoapelor inchise, sa stii sa citesti semnele si sa crezi.
Da, mi-ar fi placut sa ma numar printre oamenii noptii, printre scormonitorii pamantului si fauritorii de povesti.
Pentru multi dintre ei, chemarea aurului are o voce neauzita de multi si pamantul este o fiinta vie cu o viata secreta; sarbatoare dupa sarbatoare pornesc pe drumul muntelui si nu se lasa pana nu ajung in locuri doar de ei stiute.
Mi-ar fi placut sa cutreier alaturi de ei potecile, cararile, meterezele; sa pandesc flacarile albastre si sa le ascult povestile.
Se mai spune ca cei care au gasit aur, nu au avut parte de el; aurul s-a intors, mai devreme sau mai tarziu inapoi in pamant, acolo unde-i sta bine unei comori.
Aventura. Legenda. Poveste.
N-am avut parte de ele decat din paginile cartilor. Ce mi-a ramas de facut?
Sa cutreier magazinele, sa privesc vitrinele, sa cumpar aur. Sa citesc carti, sa aflu povesti, sa descopar legende.
De fiecare data cand cumpar o bijuterie, ma duc cu gandul la vechile comori ingropate, la emotia simtita cand harletul se poticneste in ceva tare, poate o lada de metal sau o piatra.
   Se pare ca de mirajul aurului nu ai cum scapa: te-mpinge in magazine, in bijuterii, in case de amanet si la muzee.

You may also like

3 comments

Anca 02/04/2013 - 17:02

Cand imi cumpar bijuterii nu ma gandesc la comori, mie imi place aurul ca si metal al pretioaselor bijuterii. Pentru ca intotdeauna a fost la mare pret si cautare si dainuieste in timp…
da, poate ai dreptate sa faci o conexiune cu cautatorii de aur si comorile din adancuri 🙂 la cat de prohibit este in anumite perioade de crize financiare, dar poate fi si o salvare daca il ai 🙂
o zi buna

Reply
Mihai Mihai 03/04/2013 - 23:11

curios e ca la mine in sat intr-un loc din asta unde spuneau ca se vad flacari de la aur au sondat si au descoperit gaze.

Reply
dana lalici 12/04/2013 - 23:27

E uimitor cum ai reusit sa trasnsformi un articol teoretic facut pentru reclama intr-un articol frumos, cu poveste, cu cap si coada. Nu oricine poate sa fac asa ceva, serios. Mi-a placut sa il citesc si, marturisesc, am de gand sa iti copiez stilul. Jos palaria!

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe