Comisia Europeană a amendat Facebook cu 110 milioane de euro

by Irina Bartolomeu

Comisia Europeană a amendat Facebook cu suma de 110 milioane de euro, pentru oferirea de informații incorecte sau înșelătoare în cazul preluării WhatsApp, caz ce a fost investigat de Comisie în 2014, conform legislației UE în materie de fuziuni.

Conform legislației UE în materie de fuziuni, companiile ce sunt investigate sunt obligate să ofere informații corecte, acest fapt fiind esențial pentru ca CE să poată evalua fuziunile și preluările într-un mod eficient și în timp util.

Regulamentul prevede, de asemenea, amenzi de până la 1% din cifra de afaceri cumulată a companiilor care au furnizat, în mod intenționat sau din neglijență, informații incorecte sau înșelătoare.

Margrethe Vestager, comisar european responsabil cu politica în domeniul concurenței a declarat: “Decizia luată azi reprezintă un semnal clar pentru companii, că trebuie să respecte toate aspectele legislației UE în materie de fuziune, inclusiv obligația de a oferi informații corecte. De asemenea, această hotărâre impune o amendă proporțională, cu un caracter descurajant, pentru Facebook. Comisia trebuie să poată lua decizii în legătură cu efectele fuziunilor asupra concurenței având toate informațiile corecte”.

Atunci când Facebook a înștiințat Comisia Europeană de intenția de a achiziționa WhatsApp, în 2014, compania a comunicat Comisiei faptul că nu va putea să creeze o corelare automata solidă între conturile de Facebook și WhatsApp ale utilizatorilor. Facebook a afirmat acest lucru atât în formularul de notificare, cât și într-un răspuns trimis ca urmare a unei cereri de informare a Comisiei. Cu toate astea, în august 2016, WhatsApp a anunțat actualizări în termenii săi de utilizare a serviciului precum și în politica de confidențialitate, inclusiv posibilitatea creării unei legături între numerele de telefon al utilizatorilor de WhatsApp și conturile lor de Facebook.

Comisia a concluzionat că, în ciuda afirmațiilor făcute de Facebook în cadrul procesului de evaluare a fuziunii, din 2014, posibilitatea tehnică de a corela în mod automat identitățile de Facebook și WhatsApp ale utilizatorilor exista. Mai mult, angajații Facebook cunoșteau acest fapt.

Decizia de astăzi nu afectează hotărârea luată de Comisie în 2014, de a autoriza tranzacția. Mai mult, această decizie nu are legătură nici cu procedurile aflate în desfășurare la nivel national, în materie de antitrust și nici cu eventualele probleme de confidențialitate, protecție a datelor sau a consumatorilor, apărute ca urmare a actualizării de către WhatsApp, în 2016, a termenilor săi de utilizare a serviciului precum și a politicii de confidențialitate.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe