Ziua Europei 2014

by Irina Bartolomeu

Data de 9 mai marchează aniversarea Declarației Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între țările Europei.

  • „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.”

  • „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”

  • „Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”  (citate din Declarația Schuman)

Ideea lui Schuman era aceea de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, era semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Este vorba despre Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg. Propunerea lui Robert Schuman a fost, practic, piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public, la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg, iar birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente.

Evenimente de Ziua Europei în România:

  • Reprezentanța Comisiei Europene în România va organiza, pe data de 9 mai 2014, un eveniment special dedicat Zilei Europei. Acesta este organizat împreună cu 21 din cele 28 de state membre ale UE, cu sprijinul Metrorex. Pe parcursul a trei ore, în intervalul 16:00 – 19:00, bucureștenii vor fi întâmpinați în 20 de stații de metrou de către reprezentanți ai ambasadelor statelor membre UE și ai altor instituții cu informații despre cultura și tradițiile statelor respective. De asemenea, organizatorii au pregătit pentru trecători diferite activități culturale, printre care: proiecții de film de scurt metraj, un proiect electronic ce transpune mișcările trecătorilor în pixeli, expoziții de pictură și fotografie, degustare de produse tradiționale, muzică și dansuri specifice statelor membre ale Uniunii.

Repartizare_amabasade_metrou

  • Tot pe 9 mai 2014, Biroul de Informare al Parlamentului European în România împreună cu Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu UNArte și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, vă așteaptă, în intervalul 15.00-19.00, pe Calea Victoriei nr. 88, București (Esplanada din fața Bibliotecii Centrale Universitare), pentru a sărbători  Ziua Europei, în cadrul unui eveniment inedit. Participanții la eveniment vor putea să își exprime, pentru prima dată, în manieră artistică, ideile și așteptările lor de la viitoarea legislatură a Parlamentului European, prin intermediul celor 5 artiști grafici prezenți la eveniment.  Cei interesați să participe sunt așteptați cu premii surpriză, pe care le pot primi prin participarea la acțiunile desfășurate în cadrul evenimentului, în centrul căruia se va afla concursul “E timpul pentru o Europă așa cum îți dorești!“. Mai multe informații puteți citi aici.
  • Primăria Sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică București, va organiza la AFI Palace Cotroceni un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va începe cu un flash-mob pe acordurile Odei Bucuriei.
  • Tot pe 9 mai, în Piața Mare din Sibiu vor fi expoziții de artă și concerte susținute de elevii Liceului de Artă.
  • Pe 11 mai 2014, un alt eveniment, de data aceasta în Parcul Cișmigiu, intrarea de la rondul cu flori. Organizatori – Biroul de Informare al Parlamentului European și Centrul InfoEuropa.
  • poster_68x98_gotovote_preview

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe