Tilos, prima insulă independentă din punct de vedere energetic din Marea Mediterană

by Irina Bartolomeu

Tilos, o micuță insulă a Greciei, este pe punctul de a deveni prima insulă independentă din punct de vedere energetic din Marea Mediterană. Inițiativa, denumită TILOS, se datorează colaborării cu Universitatea Anglia (UEA) și a Universității de Științe Aplicate din Pireus, angajându-se 15 companii și instituții din șapte țări europene. Scopul principal al proiectului este acela de a demonstra potențialul rețelelor miniere de tip hibrid compuse din energie solară și eoliană.

Proiectul TILOS a fost lansat în februarie 2015, beneficiind de finanțare prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare și este planificat să dureze patru ani, bugetul total ajungând la 15 milioane de euro. Până în prezent, TILOS a primit 11 milioane de euro de la Orizont 2020, 3 milioane de euro din industrie și 1 milion de euro din investiții private.

Konstantinos Chalvatzis, conferențiar universitar în domeniul afacerilor și al schimbărilor climatice la Norwich Business School din UEA, a declarat:”Populația insulei este în jur de 200 în timpul iernii, dar crește la peste 1.500  vara, când sosesc turiștii”.

Directorii proiectului subliniază importanța acestuia în contextul folosirii energiei electrice prin generatoarele diesel costisitoare și adesea nesigure, pe bază de motorină.

”Majoritatea insulelor grecești și a altor insule mediteraneene depind, de asemenea, de electricitatea necorespunzătoare, bazată pe petrol, așa că obiectivul nostru este acela de a lansa acest model-provocare către insulele mici din Europa și dincolo de graniță”, a completat Dr. Chalvatzis.

Soluția propusă de energie reprezintă 700 kW de energie eoliană, 500 kW de energie solară combinată cu stocarea bateriilor NaNiCl la temperaturi ridicate, depozitarea apei calde menajere și gestionarea cererii (DSM), toate coordonate printr-un sistem sofisticat de gestionare a energiei.

Dr. Chalvatzis a mai spus că ”unicitatea nu constă în felul în care generăm electricitatea, ci în felul în care am dezvoltat tehnologia pentru a o face rentabilă, sigură și complet verde.”

Proiectul TILOS a primit deja două premii UE pentru energie sustenabilă, și anume Premiul pentru insula energetică (Energy Island Award) și Premiul cetățeanului (Citizen’s Award); acesta din urmă subliniază importanța acceptării publice a proiectelor de energie regenerabilă.

“În consecință, acum avem un plan de generare a energiei durabile într-un mod profitabil și scalabil, astfel încât beneficiile pot fi resimțite în întreaga lume, indiferent dacă sunt alte insule, comunități îndepărtate sau tabere de refugiați. Această tehnologie ar putea schimba cu adevărat viața oamenilor”, a mai spus Dr. Chalvatzis.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe