comunicat de presă
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a lansat astăzi primul Curs Online de Educație Incluzivă adresat profesorilor din învățământul preuniversitar din România. Cursul poate fi ușor accesat pe platforma online creată de CEDCD: www.educatieincluziva.info
În urma unor îndelungi eforturi, astăzi, copiii cu dizabilități
din România se pot înscrie în școlile de masă, iar acestea sunt obligate prin lege să-i accepte. În acest proces, părintele are dreptul să solicite orientarea copilului său către școala de masă în fața comisiilor de la nivelul inspectoratelor școlare (CMBRAE/CJRAE), iar decizia părintelui este suverană.
În contextul în care un număr tot mai mare de copii cu dizabilități/CES accesează învățământul de masă, dascălii din școlile românești și-au exprimat de-a lungul timpului nevoia acută de pregătire cu privire la gestionarea copiilor cu dizabilități la clasă, precum și la modalitatea în care o școală tradițională se poate transforma într-o școală de tip incluziv.
Cursul de Educație Incluzivă își propune să vină în întâmpinarea nevoii reale de sprijin și pregătire a profesorilor și directorilor de școli din mediul preuniversitar, oferind informații concrete și aplicate utile în activitatea de zi cu zi la școală, dar și în efortul curajos de a fi pionierii unei schimbări de profunzime în sistemul de educație din țara noastră.
După parcurgerea Cursului, profesorii/persoanele interesate vor primi o diplomă de absolvire și un certificat de competențe în baza evaluărilor finale.
OBIECTIVELE CURSULUI:
- Noțiuni generale despre cadrul conceptual și juridic al educației incluzive
- Managementul școlii incluzive – cum realizăm trecerea de la o școală tradițională la o școală incluzivă
- Managementul clasei incluzive – strategii de incluziune
- Elemente de psihopedagogie incluzivă – tehnici și metode de gestionare a copiilor cu CES la clasă
Cursuri aprofundate pe fiecare dintre cele 4 obiective ale acestui curs introductiv pot fi organizate de către CEDCD, în orice oraș din țară, la solicitarea celor interesați, printr-un email transmis la adresa: office@cedcd.ro.
Inițiativa face parte din demersul mai larg al CEDCD de a promova educația incluzivă în România de aproximativ 10 ani.
Copiii cu dizabilități în cifre oficiale versus cifre reale
Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, în România sunt înregistrați 71.245 copii cu dizabilități[1]. Procesul de obținere a certificatului de handicap fiind unul costisitor și complicat, există numeroase familii care nu îl parcurg. Din estimările neoficiale, este posibil ca cifra reală să depășească 100.000 copii cu dizabilități.
60.645 de copii cu dizabilități au vârstă școlară în România. Dintre aceștia 17.975 sunt neșcolarizați deoarece nici școlile speciale, nici cele de masă nu sunt dispuse să-i accepte.
Deși Ministerul Educației raportează un număr de 11.904 copii cu dizabilități în școlile speciale, în realitate, 31.486 sunt izolați în școli speciale în ciuda prevederilor Convenției[2].
Cum și unde învață copiii cu dizabilități
Deși prin semnarea Convenției România și-a asumat transformarea școlilor de masă în școli incluzive, capabile să acomodeze toate tipurile de copii aproape 30% dintre copiii cu dizabilități nu sunt școlarizați, iar aproximativ 52% sunt segregați în școli speciale, unde de cele mai multe ori sunt expuși riscului major de abuzuri și neglijență (Video)
În ciuda mitului conform căruia școlile speciale oferă copiilor cu dizabilități serviciile de specialitate necesare, realitatea acestor instituții închise arată că șansa integrării în societate după absolvirea acestor școli este practic inexistentă[3].
[2] M.Turza, G.Dumincă, Izolați printre Noi, Rentrop&Straton, București, 2015.
[3] În 2015, la nivelul capitalei din 3000 de copii în școlile speciale, doar 39 au reușit să facă trecerea la școlile de masă.