Roboți și inteligența artificială: deputații cer reguli europene

Conform Federației Internaționale a Roboticii, vânzările de roboți au crescut în medie cu 17% pe an între 2010 și 2014 și cu 29% la nivel global doar în 2014.

Sunt necesare reguli europene în domeniul roboticii care evoluează atât de rapid, de exemplu pentru întărirea standardelor etice sau pentru stabilirea responsabilităților pentru accidentele mașinilor fără șofer, spun deputații într-o rezoluție votată joi.

Deputații cer Comisiei Europene să propună reguli privind robotica și inteligența artificială pentru a putea folosi pe deplin potențialul lor economic și pentru a garanta un nivel standard de siguranță și securitate. Ei subliniază că standardele de reglementare pentru roboți sunt planificate în mai multe state și că UE trebuie să preia conducerea în stabilirea acestor standarde, astfel încât să nu fie obligată să le urmeze pe cele stabilite în state terțe.

Raportorul Mady Delvaux (S&D, LU) a spus: “Deși sunt încântată că plenul a adoptat raportul meu privind robotica, sunt și dezamăgită că grupurile din coaliția de dreapta, ALDE, PPE și ECR, au refuzat să țină seama de consecințele posibil negative pe piața muncii. Ei au respins o dezbatere constructivă și vizionară, ignorând astfel îngrijorările cetățenilor noștri.”

Reguli privind responsabilitatea și impactul roboților asupra forței de muncă

Deputații subliniază că este nevoie urgentă de propuneri legislative care să clarifice responsabilitățile, mai ales pentru mașinile fără șofer. Ei cer o schemă obligatorie de asigurare și un fond suplimentar pentru a fi sigur că victimele accidentelor în care sunt implicate mașini fără șofer vor fi compensate integral.

Deputații mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unui statut legal specific pentru roboți, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil dacă ei produc pagube.

Rapida dezvoltare a roboților poate duce la modificări pe piața muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de muncă. Deputații cer Comisiei să urmărească aceste tendințe îndeaproape.

Un cod deontologic și o nouă agenție europeană pentru robotică

Utilizarea pe scară tot mai largă a roboților ridică și chestiuni etice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la viață privată și siguranță, spun deputații. Ei propun un cod etic voluntar privind robotica pentru cercetători și designeri care să asigure faptul că ei operează conform standardelor legale și etice și că design-ul și utilizarea roboților respectă demnitatea umană.

Deputații cer Comisiei să aibă în vedere crearea unei agenții europene pentru roboți și inteligență artificială, care să ofere autorităților publice expertiză tehnică, etică și de reglementare.

Rezoluția a fost adoptată cu 396 voturi la 123 și 85 abțineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar trebuie să explice refuzul.

 

Acest articol a fost citit de 5779 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.