Programul UE pentru consumul de fructe, legume și lapte în școli

by Irina Bartolomeu

Noul Program al UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli va fi lansat la 1 august, gata să fie pus în aplicare în întreaga Uniune începând cu prima zi a anului școlar 2017/2018.

Având ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, programul va include distribuirea de fructe, legume și produse lactate, precum și programe educaționale specifice care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.

Acest program unic reunește și optimizează proiectele existente, care, anul trecut, au inclus printre beneficiari peste 20 de milioane de copii. Deși participarea este facultativă, toate cele 28 de state membre au indicat că vor lua parte la această inițiativă în anul școlar 2017/2018.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru școli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi și mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani și a cărui valoare va spori prin finanțarea acordată. Noul program răspunde, de asemenea, priorității mele de simplificare prin integrarea programelor precedente de promovare a consumului de legume și produse lactate în școli. Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu implicat alături de comisarii Andriukaitis și Navracsics într-o inițiativă menită să promoveze un stil de viață sănătos și în cadrul căreia am convingerea că acest program are un rol important de jucat.”

Școlarii vor primi cu prioritate fructe proaspete, legume și lapte de consum. Se pot distribui și produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi și brânzeturi, dacă această opțiune este aprobată de autoritățile naționale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare și grăsimi, cu excepția cazului în care autoritățile naționale din domeniul sănătății autorizează cantități limitate.

Pe lângă decizia privind modalitatea exactă de implementare a programului, cum ar fi includerea unor măsuri educative tematice și a altor produse agricole, statele membre au posibilitatea de a completa ajutorul oferit de Uniune cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate și mediu, caracterul sezonier, varietatea și disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Din cele 250 milioane de euro ale finanțării din partea UE aprobate pentru anul școlar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe și legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte.

Noul program pentru școli face parte din agenda de simplificare a comisarului Hogan. Ea permite creșterea gradului de eficientizare și a sinergiilor în ceea ce privește punerea în aplicare a noului program și vine în completarea altor măsuri în domenii precum politicile ce vizează sănătatea și educația.

De la 1 august 2017, cele două programe actuale – Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli – vor fi grupate într-un singur cadru juridic. Noile norme urmăresc o eficiență sporită, un sprijin mai bine concentrat și o dimensiune educațională îmbunătățită.

În prezent, 24 de state membre participă la vechiul Program de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, iar 28 la vechiul Program de distribuire a laptelui în școli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de Programul de distribuire a laptelui și aproximativ 11,7 de milioane de copii au beneficiat de Programul de încurajare a consumului de fructe și legume.

României i-au fost alocate, în cadrul acestui program, 6,86 milioane euro pentru fructe și legume și 10,86 milioane euro pentru lapte. La nivel național poate fi decis modul de implementare al acestui program și, de asemenea, poate fi luată decizia de a completa finanțarea lui cu un ajutor național.

 

You may also like

2 comments

Berta 03/08/2017 - 12:45

Este util insa eu cred cu tarie ca promovarea unei salarizari corecte in Romania ar rezolva aceasta problema a alimentatiei deficitare. Aceste programe par rupte din din experimente cu tarile subdezvoltate. Cumun salariu decent familia copilului ar putea sa ii cumpere alimentele necesare dezvoltarii acestuia si nu ar trebui sa facem programe de alimetatie sanatoasa.

Reply
Irina Bartolomeu 03/08/2017 - 14:12

@Berta, ai dreptate. Pe de altă parte, în țările non UE (Canada, SUA) există școli cu cantine la prețuri mici. Și ideea asta e ok. Și tot în țările respective există diverse programe de ajutorare a șomerilor și/sau asistaților social (bani, produse, mâncare etc).

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe