Conferinţa Internaţională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, la TVR

În zilele de 12-13 martie 2015, Televiziunea Română, în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network şi FIAT/IFTA Television Studies Commission, organizează Conferinţa Internaţională ”Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe, eveniment ce aduce laolaltă cercetători specializați în istoria instituțiilor media din estul Europei, reprezentanți ai arhivelor audiovizuale din această regiune, membri ai FIAT/IFTA (Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune) și producători media interesați de (re)utilizarea conținutului arhivistic audiovizual.

Arhivele audiovizuale din estul Europei încep să devină accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu sau prin programe de finanțare precum cel al FIAT/IFTA, “Save Your Archive”, prin care Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecției “Revoluția Română în Direct”. Totuși, conținutul audiovizual al acestor arhive rămâne blocat deoarece publicul larg nu cunoaște suficient specificul contextului istorico-cultural în care instituțiile media din această zonă și-au desfășurat activitatea, iar digitalizarea redusă a conținutului arhivistic audiovizual și barierele lingvistice îl fac puțin și greu accesibil.

”Obiectivul principal al conferinței este inițierea de discuții privind strategia de creștere a accesibilității la arhivele audiovizuale din Europa de Est. Abordarea accesibilității nu se va face doar în ceea ce privește digitalizarea și diseminarea online, ci se va pune accent și pe aspectul cultural, în care practicile de îmbogățire și contextualizare a conținutului arhivistic audiovizual sunt cheia”, a declarat Irina Negraru, Director Arhiva TVR.

Temele conferinţei:

  • Prezentarea conținutului Arhivelor audiovizuale din Croatia, Polonia, Slovenia si Cehia şi a politicilor de acces dedicate cercetătorilor şi mediului educațional;
  • identificarea posibilităţilor de colaborare între cercetători, arhivişti şi producători media interesaţi de (re)utilizarea conţinutului arhivistic audiovizual în vederea accesibilităţii la Arhivele audiovizuale din estul Europei;
  • iniţierea unui dialog între cercetători şi arhivişti privind găsirea celor mai bune soluţii pentru îmbogăţire, contextualizare şi accesibilitate la nivel european/internaţional al conţinutului arhivistic audiovizual provenit din Europa de Est;
  • prezentarea cercetărilor realizate până în prezent în ceea ce priveşte arhivele audiovizuale din Europa de Est;
  • asigurarea de viitoare colaborări şi încheierea de parteneriate între Institutele de Cercetare şi Arhivele Audiovizuale din estul Europei, cu scopul de a face accesibil conţinutul audiovizual al acestora prin identificarea unor oportunităţi de finanţare

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, vor susține prezentări invitaţi din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Elvetia, Franța, Ungaria, Slovenia, Cehia, Croaţia, România şi SUA: Radka Betcheva (EBU), Andy O’Dwyer (BBC, FIAT/IFTA),  Anikó Imre (University of Southern California, USA), Lars Lundgren (Södertörn University, Sweden), Ferenc Hammer (ELTE University, Hungary), Sonja de Leeuw (Utrecht University), Ad Pollé (Europeana), Joanna Orłoś (European Network Remembrance and Solidarity), Maria Drabczyk (NInA), Aleksander Lavrencic & Katja Sturm (RTV Slovenia), Martin Bouda (Czech Television), Blago Markota (HRT – Televiziunea Publică din Croația), Dana Mustață (University of Groningen), Irina Negraru (TVR), Alexandru Solomon (regizor și producător de film documentar).

 

Evenimentul va avea loc la sediul Televiziunii Române. Participarea este gratuită, dar este necesară înregistrarea. Pentru detalii privind înregistrarea şi pentru programul conferinţei, accesaţi linkul tvr.eventbrite.com.

The European (Post)Socialist Television History Network (Rețeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finanțată de Organizația pentru Cercetare Științifică din Regatul Țărilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research – NWO), este prima platformă colectivă dedicată facilitării cercetării comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa. Platforma aduce laolaltă savanți din toată lumea, care au făcut pionierat în cercetarea televiziunii (post)socialiste, și își propune să creeze o agendă de cercetare pentru acest nou domeniu prin intensificarea studiului academic specializat și reiterarea temelor de cercetare, a metodelor și teoriilor specifice realităților istorice ale televiziunii (post)socialiste. Această agendă de cercetare vizează înțelegerea televiziunii (post)socialiste dincolo de istoria politică a națiunii-stat și dincolo de discursurile din perioada de izolare a Războiului Rece și de antagonismul Est-Vest. Fondatoarea și coordonatorea rețelei este Dana Mustață de la Universitatea Groningen din Olanda, care a scris și o primă istorie a Televiziunii Române în teza de doctorat ‘The Power of Television. Including the Historicizing of the Live Romanian Revolution’, teză care a fost susținută la Universitatea Utrecht din Olanda în februarie 2011 și care a primit calificativul cum laude. Rețeaua include și alți cercetători care au făcut și fac pionierat în domeniul istoriei de televiziune (post)socialistă: Anikó Imre (University of Southern California, SUA), Sabina Mihelj (Loughborough University, Anglia) Irena Reifová (Charles University Praga, Cehia), Lars Lundgren (Södertörn University, Stockholm, Suedia), Ferenc Hammer (ELTE University, Budapesta, Ungaria).

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federației Internaționale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA își propune să promoveze cercetarea academică a conținutului deținut de arhivele membre. Federația pune la dispoziție un forum în vederea schimbului de cunoștințe și de expertiză între membri, pentru a promova studierea oricărui subiect relevant pentru dezvoltarea și utilizarea arhivelor audiovizuale și pentru a stabili standarde internaționale privind chestiunile esențiale referitoare la toate aspectele de management al arhivei media audiovizuale.

Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe şase canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR News şi TVR HD – care emite în sistem High Definition. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş. Programele TVR sunt concepute astfel încât să servească unei palete largi de public, din tot spectrul societăţii. Prin modul său de funcţionare, ca serviciu public de televiziune, TVR acoperă în mod echilibrat toate genurile producţiei TV: emisiuni de dezbateri pe teme de actualitate, transmisiuni de evenimente sportive majore şi festivaluri internaţionale, programe pentru minorităţi, emisiuni educative, culturale şi de divertisment etc. TVR încurajează creaţia audiovizuală românească, difuzând cele mai bune filme şi documentare realizate de autori români. TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, cu 15% din veniturile obținute din publicitate – cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană. TVR este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual. Televiziunea publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor. De aceea, se implică în mod constant – prin campanii media, de imagine şi umanitare – în viaţa socială.

Grunge film frame

Acest articol a fost citit de 892 ori

Post Author: Irina Bartolomeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge