Akram Khan Company aduce Kaash, o punte între dansul contemporan și dansul clasic indian Kathak

akram-khanAkram Khan, artistul a cărui viziune ”a fost întotdeauna de a investiga tradiția și modernitatea prin prezența corpului”, va susține, la București, pe 8 și 9 mai, în cadrul celei de-a șaisprezecea ediție a Întâlnirilor JTI, spectacolul Kaash – o punte între dansul contemporan și dansul clasic indian Kathak.

”(…)Kaash ocupă un loc foarte special în inimile noastre. Noua trupă, formată din cinci artiști internaționali, va revărsa o altă lumină și energie asupra piesei, focalizată pe forma fizică și precizie, ceea ce, cred, încă are o mare relevanță în 2014”, declară Akram Khan despre noua versiune a spectacolului.

Akram Khan Company inovează de fiecare dată. După Zero Degrees, Sacred Monsters, Desh (care înseamnă ”țară” în bengali și exprimă dorința artistului de a se întoarce la originile sale; un spectacol pentru care a obținut prestigiosul premiu Olivier în 2012) și iTMOi (in the mind of igor – pe tema sacrificiului, pornind de la povestea biblică a lui Avraam și Isaac și baletul ”Ritualul primăverii” al lui Igor Stravinsky, combinate cu imagini grotești ce amintesc de Hyeronimus Bosch), Akram Khan spune că punctele de plecare pentru Kaash au fost “zei hinduși, găuri negre, cicluri temporale indiene, creație și distrugere”.

Începând cu orele 20:00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, Akram Khan Company aduce o nouă versiune, care a avut premiera internațională anul trecut. Când a fost lansat inițial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul și criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra “The Daily Star”, în timp ce “Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar Daily Telegraph nota inspirat: “Kaash te face să tremuri de emoție”. “The Guardian” a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

Akram Khan a fost cel care a realizat coregrafia dansatorilor din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012.

În doar paisprezece ani, Akram Khan Company a ajuns una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume. Compania are o prezență internațională majoră și se bucură de turnee care se adresează multor culturi de pe întregul glob. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franța și, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet “Bejart Ballet Lausanne”, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și companii de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui.

Evenimentul Întâlnirile JTI este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Biletele se găsesc în reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

JTI este membră a Grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din tutun. JTI comercializează mărci renumite pe plan international, precum Winston, Mevius și Camel. Portofoliul companiei include și mărcile internaționale Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie London, Glamour și LD. Având sediul central la Geneva, Elveția, JTI are circa 27.000 de angajați și operațiuni în peste 120 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Pentru a vă face o idee, urmăriți trailer-ul spectacolului Kaash:

 

 

Acest articol a fost citit de 5087 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.