Tehnologia asistivă la CES 2018

by Irina Bartolomeu

CES 2018 a fost un loc de lansare pentru inovațiile care schimbă viețile oamenilor și, mai ales, ale persoanelor cu dizabilități. M-aș bucura să văd și să testez o parte dintre aceste tehnologii și în România. Din păcate, distribuitorii români care aduc și astfel de tehnologii nu înțeleg că persoanele cu dizabilități trebuie să le testeze înainte de achiziționare. Am vrut să cumpăr niște căști care amplifică vocea și atenuează zgomotul ambiant, însă m-am lovit de ignoranța unui distribuitor care a refuzat testarea și de a altuia care a refuzat să aducă un produs fără achitarea unui avans.

Mobilitate

i-Ride de la Toyota utilizează tehnologia inteligenței artificiale, astfel încât să ajute în privința mobilității persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități.

#AccessibleOlli este un vehicul 3D complet autonom, care combină numeroase tehnologii de asistență, de la traducerea limbajului semnelor la simțul tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Tehnologii auditive

De la dispozitivele auditive tradiționale și până la cele moderne, soluțiile inovatoare care vizează deficiențele auditive au stat în față și la CES. În SUA, 20% dintre americani raportează pierderea auzului, iar aceste tehnologii joacă un rol important în a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să ducă o viață independentă.

Oticon a obținut Premiul pentru Inovație 2018 (Innovation Awards) pentru aplicația HearingFitness™ care urmărește folosirea asistenței auditive și oferă informații despre sănătate. Oticon va introduce aplicația HearingFitness în 2018 pentru a fi utilizată împreună cu aparatele auditive Opn. Noua aplicație va urmări utilizarea aparatului auditiv, mediile de ascultare și alte comportamente, colectarea și compararea datelor cu măsurători ale ritmului cardiac, ale modelelor de somn și ale altor marcatori de sănătate pentru alte dispozitive care pot fi purtate. Noua tehnologie este concepută pentru a oferi utilizatorilor Opn sfaturi și încurajări cu privire la modalitățile de a auzi mai bine, de a proteja auzul și de a rămâne sănătoși. Pierderea auzului a fost asociată cu declinul cognitiv. Un studiu recent publicat în The Lancet privind prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței a concluzionat că pierderea auzului este cel mai mare factor de risc în apariția demenței. “Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că izolarea socială cauzată de pierderea auzului este un factor major de risc pentru demență și că aparatele auditive pot contribui la minimizarea acestui impact”, a declarat dr. Don Schum, vicepreședinte Audiologie pentru Oticon. La CES 2017, Oticon Opn, primul aparat auditiv din lume conectat la internet, a obținut două premii pentru Inovație. Primul premiu – Tehnologie pentru o lume mai bună (Tech for a Better World) – este acordat produselor care au capacitatea de a influența lumea într-un mod pozitiv. Al doilea premiu – Tehnologii portabile (Wearable Technologies) – acoperă piața dispozitivelor electronice portabile, care utilizează senzori pentru navigație, de culegere și transmitere date sau alte îmbunătățiri senzoriale. Despre Oticon Opn am scris aici.

 

Nuheara a prezentat IQbuds Boost™, dezvoltată de EarID ™, o aplicație care personalizează și calibrează profilul de auz cu ajutorul inteligenței artificiale.

Casa inteligentă

La CES 2018, numeroase companii au arătat modul în care această tehnologie poate fi utilizată pentru a-i ajuta pe cei în vârstă și persoanele cu dizabilități.

SofiHub a prezentat un asistent de casă, dezvoltat cu ajutorul inteligenței artificiale, care poate seta memento-uri, să creeze rapoarte pentru îngrijitori și să trimită alerte în cazuri de urgență.

 

Inelul este un clopoțel inteligent, care permite utilizatorului să știe cine este la ușă înainte s-o deschidă.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe