Sector 3 Bucuresti merita sa castige titlul de Orasul Reciclarii

As fi lipsita de modestie daca as spune ca toate drumurile pornesc din sectorul in care locuiesc eu? Dar chiar asa este, fiindca  borna cu Kilometrul 0 se afla in sectorul 3. Buricul Bucurestilor, cum spuneau batranii candva. Si mai mult de atat, centrul istoric al Bucurestiului tot in sectorul 3 se afla.

Sectorul 3 se intinde din centrul Capitalei, din zona Pietei Universitatii, pana in comuna Glina (est), fiind delimitat la nord de Calea Calarasilor si Bd. Basarabiei, iar la sud de Dambovita; suprafata fiind de 34 km2 (3384 ha), 69 de artere si mari bulevarde, 752 de strazi si 121 de alei.

Aici, casele, strazile, aleile, cladirile au propria lor cultura si istorie. Dar sa vedem ce obiective turistice se gasesc in sectorul 3 din Bucuresti:

 • Palatul Voievodal – Curtea Veche – atat cat a mai ramas din ea, pastreaza farmecul vremurilor de demult…
 • Muzeul Municipiului Bucuresti. Palatul Sutu
 • Sediul Bibliotecii Nationale
 • Banca Nationala a Romaniei
 • Muzel National de Istorie a Romaniei
 • Carul cu Bere
 • Hanul lui Manuc
 • Hanul cu Tei
 • Curtea Sticlarilor
 • Biserica Stavropoleos
 • Biserica Sf. Gheorghe Nou

“Daca te opresti in mijlocul scuarurilor mari pe sub care stii ca trece Dambovita, dar serpuiesc si pasajele subterane ale magistralei Nord-Sud a metroului, in actuala Piata a Unirii (fosta Piata Mare, fosta Piata 1848, fosta Piata Natiunii) privesti in jur si poti reconstitui: aici au existat spre apus spitalul Brancovenesc, spre Nord Piata de flori, si intre ele, halele mari. Fiecare isi avea povestea, ctitorii, legendele, inceputurile in timpuri diferite, dar toate au fost spulberate odata, in acelasi timp, sub acelasi gest tiranic. Te obisnuiesti sa accepti noile imagini, incerci sa le vezi asa cum le vad strainii sau cei nascuti mai tarziu, care nu le-au apucat pe cele vechi, dar ai dreptul sa nu uiti si sa regreti multe dintre cladirile disparute ale Bucurestilor.” (Duduta Olian – “Bucurestii sufletului”)

Stiati ca intr-una din casele aflate in sectorul 3 a locuit o buna perioada de timp si Elena Lupescu? Sau ca intr-o alta casa din acelasi sector a locuit marele om politic Corneliu Coposu? La fel si pianista Clara Haskil. Intreg sectorul 3 este incarcat de istorie. Trebuie sa-l iei la picior, sa-i simti zidurile si povestile. Sa-l descoperi si redescoperi.

Dar sectorul 3 nu inseamna numai obiective istorice, ci si parcuri, gradini, scoli, licee, fantani arteziene, locuri de joaca…  Aici, in sectorul 3, m-am nascut si am copilarit. Scoala generala si liceul tot aici le-am facut. Era, cumva, firesc sa ma indragostesc de locurile astea…

De ce va povestesc astazi despre sectorul 3 din Bucuresti? Pentru ca EcoRom a lansat “Orasul Reciclarii 2014”, o competitie intre primarii. La aceasta provocare s-au “inrolat”: Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, Barlad, Braila, Calarasi, Galati, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiesti, Slatina, Suceava, Constanta, Targu Secuiesc, Vaslui si, bineinteles, Bucuresti cu sectoarele 3 si 6.

Chiar dacă România a atins, prin aportul substanțial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislația europeană de reciclare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, în practică, la nivel operațional, sistemele locale de gestiune a deșeurilor încă sunt în construcție. Eco-Rom Ambalaje investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorități administrative și un nivel de participare al populației cu 40% mai mare față de acum 4-5 ani. (sursa)

Lupta se da pe mai multe „fronturi”:

– cel al calitatii serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje,

– cel al celor mai bune „munitii” de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile,

-cel al celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate.

La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie – 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet, in valoare de 12.000 de euro.

Trebuie sa va mai spun ca sectorul 3 este campion la curatenia de primavara! Oamenii primariei sectorului 3 s-au ocupat de marea curatenie de primavara: plantari, reamenajari ale spatiilor verzi, strangerea deseurilor din parcuri si de pe strazi, pentru ca sectorul 3 sa-si mentina titlul de “cel mai verde sector din Bucuresti”, asa cum a fost denumit de revista “Forbes”. Dar toate acestea sunt egale cu zero daca nu ne educam si pe noi insine. Trebuie sa pastram curatenia, sa protejam spatiul verde, sa colectam selectiv.

Luptam si noi pentru ca sectorul 3 din Bucuresti sa castige titlul de Orasul Reciclarii? Dati vestea mai departe! Luati-o ca pe o leapsa, daca vreti! Leapsa catre  Andra Nicula si toti cei care locuiesc in sectorul 3…

Parcul Al.I.Cuza din sectorul 3 Bucuresti

IMG_2351

 

Centrul Vechi – sector 3 Bucuresti

IMG_0093

Acest articol a fost citit de 13119 ori

Articole asemănătoare

2 comentarii pentru “Sector 3 Bucuresti merita sa castige titlul de Orasul Reciclarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.