Gala Aniversara – Zamfir – 50 de ani pe scena

by Irina Bartolomeu

Maestrul Gheorghe Zamfir va fi sarbatorit pe 31 mai 2014, la Ateneul Roman, in cadrul galei aniversare “Zamfir – 50 de ani pe scena”, o seara speciala, in care, alaturi de artist, se vor afla numerosi invitati: Eugen Sarbu, Grigore Lese, Dan Puric, Nicolae Licaret, Dumitru Farcas, Stefan Popa-Popa’s, Stelu Enache, Bogdan Bradu, Vlad Mirita si altii.

zamfir

Gheorghe Zamfir este unic pentru ca:

–  a cantat o doina romaneasca si Ave Maria la nai, in capela privata a Papei Ioan Paul al II-lea;  ulterior, a realizat proiectul muzical “Totus Tuus”, in memoria Papei Ioan Paul al II-lea.

– alaturi de cvintetul de coarde Athenaeum, maestrul Gheorghe Zamfir a lansat, in premiera mondiala, “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, intr-o altfel de orchestratie, cu solo de nai, in loc de vioara.

– a compus coloana sonora a mai multor filme, intre care celebrul „Once Upon a Time in America”, al lui Sergio Leone, “Kill Bill”, al lui Quentin Tarantino, “Blestemul pamantului si blestemul iubirii”, al lui Mircea Muresan.

– a reinventat sunetul naiului, aducand modificari semnificative naiului traditional cu 20 de tuburi. A creat, astfel, patru noi versiuni: alto, cu 22 de tuburi, tenor, cu 25 de tuburi, bas, cu 28 de tuburi si contrabas, cu 30 de tuburi. Ulterior, a inventat naiul-orga, apoi “Gigantul”, un nai cu 42 de tuburi.

– a publicat 3 volume de versuri – Dincolo de sunet, Drum de spini şi de glorii, In inima intristata a barocului si o autobiografie. Maestrul Gheorghe Zamfir s-a exprimat si in pictura, avand la activ, cateva expozitii in tara si strainatate.

– are peste 300 de compozitii dedicate naiului si mai multe stiluri: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. 

Il iubesc pe maestrul Gheorghe Zamfir pentru frumusetea si unicitatea muzicii sale, pentru dragostea sa fata de folclor, traditie, pamant romanesc. Pentru ca, in mainile sale, naiul si visele parca prind aripi…

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe