Uniunea Europeană este invitatul de onoare la Gaudeamus

Pentru prima dată în istoria sa, Târgul internațional de carte GAUDEAMUS are ca invitat de onoare anul acesta o uniune, Uniunea Europeană, prin Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Invitația de onoare marchează mai multe momente aniversare: 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, 30 de ani de la lansarea programului Erasmus și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Matei Vișniec este președintele onorific al Târgului de carte, iar Ioana PârvulescuFlorina IlișLucian Dan Teodorovici și Vlad Basarab sunt invitați de onoare.

Sub moto-ul “Unitate în diversitate”, Uniunea Europeană încurajează cât mai mulți oameni să descopere și să exploreze bogata moștenire culturală a Europei. De altfel, prezența ca invitat de onoare al Târgului reprezintă o avanpremieră pentru 2018 – “Anul european al patrimoniului cultural.” Read more about Uniunea Europeană este invitatul de onoare la Gaudeamus

Clubul Câinilor Utilitari ajunge la Ora de Povești

Biblioteca Metropolitană București pregătește o ediție specială a Orei de povești în data de 1 aprilie. În 15 filiale, vor citi, începând cu ora 11.00, 15 instructori de dresaj canin, entuziaști și pasionați din cadrul Clubului Câinilor Utilitari.

În opt din cele 15 biblioteci, invitații vor fi însoțiți de căței dresați și de handleri, împărtășindu-ne totodată povestea vieții lor. Read more about Clubul Câinilor Utilitari ajunge la Ora de Povești

Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber

Achiziția de carte este un obicei practicat de puțini copii din București, în condițiile în care Capitala dispune de un număr mare de librării și biblioteci comparativ cu restul țării. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociația Curtea Veche, ONG care promovează lectura de plăcere în rândul copiilor din România.

“În dezvoltarea proiectelor noastre avem întotdeauna în vedere nevoile copiilor și, pentru ca eforturile noastre să aibă un impact real, ne sunt necesare date cât mai exacte. Pentru că în România nu există cercetări privind obiceiurile de lectură în rândul copiilor, ne-am decis să realizăm noi un astfel de studiu împreună cu un sociolog profesionist și o echipă de voluntari.” declară Iren Arsene Mate, președinte Asociația Curtea Veche.

Sociologul Anda Marin adaugă: „În timp ce în alte țări europene există organizații care inițiază programe de încurajare și monitorizare a lecturii de plăcere, conceptul este aproape absent în România. Cu atât mai lăudabilă este cercetarea inițiată de Asociația Curtea Veche care a avut drept obiective: identificarea locului ocupat de lectură în rândul activităților de petrecere a timpului liber, descrierea obiceiurilor prezente și trecute referitoare la activitatea de lectură în familie, descrierea obiceiurilor legate de achiziția și împrumutul de cărți, identificarea profilurilor de mici cititori și a opiniilor elevilor privind posibile activități de promovare a lecturii.” Rezultatele studiului relevă informații importante pentru piața de carte: Read more about Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber

Cum m-am apucat de citit

De când mă știu, am fost un “șoricel de bibliotecă”. Nu m-au încântat jocurile copilăriei, nici păpușile, nici mașinuțele, pe cât m-au fascinat cărțile. Și cum să mă încânte joaca de afară când toți copiii mă goneau pe motiv că… n-aud și că nu pot participa la jocurile lor?! Așa m-am refugiat într-o altă lume, aici, printre cărțile lui tata. Pentru mine, acea cutie a Pandorei a fost lumea minunată a cărților. Tot de ele mă “lovesc” și la job; răsfoiesc zeci de cărți, pentru că toate textele pe care trebuie sa le scriu necesită o minimă documentare și mereu mă trezesc că, din unele cărți, citesc mai mult de jumătate în loc de paragraful sau capitolul care îmi trebuia și, în loc să mă întorc la scris, citesc… Așa mai descopăr câte o carte care mă încântă și pe care o trec pe lista de „must read”. Nu mă întrebați cât de lungi sunt listele. Tot zic că până la pensie trebuie să le termin pe toate de citit, mai ales cărțile de acasă. Am trei biblioteci uriașe din care am reușit să citesc aproape… 50%. Și tot nu mă satur să cumpăr alte cărți noi  – un obicei moștenit de la tata, în ciuda mamei care ne boscorodea mai tot timpul că umplem casa cu… „maculatură”. Tata a avut un fix cu învățatul. Fiind un copil sărac din fundul țării, a avut de ales între a merge cu vacile sau la școală; a ales școala, vacile revenindu-i fratelui său. A învățat din greu, a făcut două facultăți, i-a plăcut să studieze toata viața. Îmi amintesc că îl vedeam mereu citind și notând. Casa e plină de cărți de beletristică. Și asta îmi spunea și mie: „Pune mâna și învață, vei avea nevoie cândva! Mai citește o carte, uite, ai pe alese!”. Asta fac mereu.

PS. Să vă mai spun că articolul cel mai citit de pe blog este o recenzie? (În 2014 am fost ambasadoare de brand pentru Editura ALL; vă recomand să citiți interviul realizat de mine cu scriitorul scoțian Andrew Nicoll. Acesta spunea… ”dacă vreți să știți cum se scriu cărțile, ar trebui să citiți cărți și, dacă vreți să știți cum se citesc cărțile, ar trebui să scrieți o carte.” Citiți măcar una dintre cărțile lui – ”Dacă citești asta, înseamna că am murit” -, o să vă placă!)
Read more about Cum m-am apucat de citit

50% reducere la toate cărțile pentru copii apărute la Editura Galaxia Copiilor

140 de titluri apărute la Editura Galaxia Copiilor, inclusiv noutăți din seriile de succes Pisicile Războinice, Exploratorii și Supraviețuitorii au o reducere de 50% pe durata vacanței celor mici, exclusiv pe site-ul editurii, www.all.ro.

Promoția este valabilă în limita stocului disponibil, în perioada 6-12 februarie 2017.

Toate titlurile care fac parte din această promoție pot fi accesate într-o categorie specială din site, aici. Read more about 50% reducere la toate cărțile pentru copii apărute la Editura Galaxia Copiilor

Povești, jocuri și teatru de păpuși pe 10 iulie, în Parcul Kiseleff

caravana0

Poveştile, jocurile şi teatrul de păpuşi vor face deliciul zilei de 10 iulie în Parcul Kiseleff, în zona foişorului. Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în parteneriat cu Remorca de Cercetare şi Activare (RCA) şi Asociaţia Young Initiative (AYI), continuă o nouă zi de caravană.

Scriitorul T.O.Bobe și Mirela Nicolae, realizator de emisiuni educaţionale la Radio România Cultural, vor spune poveşti celor mici începând cu ora 10.00. Jocurile în aer liber şi atelierele din spaţiul creativ vă aşteaptă de la ora 11.00, iar de la ora 18.00, vă aşteptăm să vă ocupaţi locurile la spectacolul teatrului de păpuşi şi marionete. Toate activitățile din proiect sunt gratuite. Read more about Povești, jocuri și teatru de păpuși pe 10 iulie, în Parcul Kiseleff

Ora de povești la Biblioteca Metropolitană București

Povestea este universală şi este prima formă prin care copiii învaţă lucruri noi despre planete, cosmos, prinţese, dragoni, despre lume, familie şi prietenie. “Ora de poveşti” încurajează copiii să comunice, să memoreze, să empatizeze, să petreacă timp împreună, să devină mai socialibili şi chiar să participe la crearea unei poveşti. Prin organizarea “Orei de poveşti”, îi ajutăm pe copii să-şi dezvolte imaginaţia şi creativitatea, le creăm deprinderi de ascultare şi le mărim capacitatea de concentrare. Copiii vor percepe lectura ca pe un lucru pozitiv în viaţa lor, îşi vor îmbogăţi vocabularul, vor fi încurajaţi să se exprime, îşi vor dezvolta curiozitatea şi îşi vor petrece timpul într-un mod plăcut, amuzant, distractiv. Read more about Ora de povești la Biblioteca Metropolitană București

Ascultându-l pe Ivan

”La un moment dat, îmi scot discret un carnețel și încep să notez frânturi de fraze și ”cuvinte frumoase” despre Ivan. Iată o listă scurtă a lor:

– […] un om cu curățenie interioară.

– […] excesiv de modest.

– […] un prieten.

– […] un om dintr-o bucată.

– […] o surpriză.

– […] un mucalit.

– […] pare un introvertit, dar nu e!

– e un om normal, dom’le, asta e!

– e un om la locul lui; nu vezi că toți au luat-o razna în ziua de azi?!”

Read more about Ascultându-l pe Ivan

Aboneaza-te la Newsletter!

Holler Box