Tu ce faci pentru Romania?

by Irina Bartolomeu

Doua treimi din oxigenul planetei este furnizat de copaci. 15 milioane de copaci sunt taiati anual in Romania. Te vaiti ca aerul este poluat si irespirabil… Dar… tu ce faci pentru Romania?

Cerul isi plange urgia. Casele se duc la vale. Dupa o agoniseala de-o viata, stai cu bratele incrucisate si plangi. Inundatiile doboara totul in cale. Fiindca… padurea nu mai exista. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Alune de padure, castane, ciuperci comestibile, miere, vanat. Nimic nu mai gasesti. Fiindca, in padure, doar cioturile au ramas. Si cariile. Te hranesti cu e-uri si-ti plangi de mila. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Ursii coboara in sate si orase pentru a cauta mancare. Fiindca locul lor de bastina, padurea, nu mai este. Ti-e teama, ti-e mila, intri in panica. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Candva, refugiu sigur din calea dusmanilor. Padurea cea semeata se apropie de sfarsit. Pentru a impaduri un hectar e nevoie, in medie, de 5000 de puieti. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Padurea de aur, de argint si de arama, surse de inspiratie de veacuri pentru poeti si scriitori. Basme, legende, balade, poezii, povesti si povestiri. Astazi, povestesti copiilor despre… cioturi. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Candva… „priveam fara de tinta-n sus / Intr-o salbatica splendoare”… Astazi, legea retrocedarilor si mafia lemnului isi spun cuvantul. Padurea nu mai exista. In urma controalelor, s-a constatat ca volumul de masa lemnoasa taiata ilegal ramane constant de la an la an. Unii spun ca ar fi o „epidemie globala”. Dar… tu ce faci pentru Romania?

Se spune ca la nasterea unui copil se sadeste un brad. Obicei uitat. Dar nu-i timpul trecut. Deci, tu ce faci pentru Romania?

Lipsa de importanta care i se acorda padurii se vede in „plimbarea” acesteia de la un minister la altul. Ministerul silviculturii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului. Dar… tu poti face ceva! De tine depinde si viitorul copilului tau!

Nu intrebati ce poate sa faca tara pentru voi, intrebati-va ce puteti face voi pentru tara!” spunea in 1961, cel de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite, J.F.Kennedy, in discursul sau de inaugurare dupa ceremonia depunerii juramantului.

Astazi, poti sa colectezi hârtie să plantăm 1 milion de copaci. Astazi, Zibo.ro vine cu actiuni concrete. In cadrul actiunii ecologice “Scoala pentru o Romanie Verde” copiii colecteaza hartie pentru a planta 1.000.000 de copaci in aprilie 2013. Cum? Colecteaza 500 kg de hartie. Trimite email pe eco@zibo.ro. In 3 zile, partenerii Zibo.ro vor prelua hartia, indiferent de locatie (scoala, firma, institutie, organizatie, casa sau bloc). Trece pe procesul verbal scoala pentru care predai hartia. La 10 tone de hartie, scoala primeste 1.000 lei, plus premii si cadouri.  In Programul  “Scoala pentru o Romanie Verde” se poate inscrie orice scoala, liceu sau gradinita din Romania. Mai multe informatii, aici.

Totodata, Zibo.ro te invita la colectarea de PET-uri de Aqua Carpatica prin proiectul Scoala pentru o Romanie Verde. Pentru fiecare 500 de PET-uri de Aqua Carpatica colectate, scoala voastra va primi 50 de caiete si 50 de pixuri. Fiecare scoala inscrisa in proiect va primi presa pentru reducerea volumului PET-urilor colectate. Mai multe informatii, aici.

 In judetul Maramures colectarea se va face la Gold Plaza, iar in judetul Cluj, la Polus Center.

Asta poti sa faci TU pentru tine, pentru copilul tau, pentru Romania! Pentru o Romanie mai verde, mai curata, mai vie!

 o campanie Blogal Initiative & Zibo.ro & Aqua Carpatica

sursa foto 1

You may also like

9 comments

Stefan Alexandrescu 21/10/2012 - 20:19

Buna.
1. De unde ai luat informatia ca fiecare poate sa colecteze hartie? Din cate am inteles, o scoala nu poate fi inscrisa decat cu acordul directorului.
2. formularul la care ai pus link este un act intre o societate comerciala si o institutie de invatamant, deci in niciun caz ceva care sa fie completat de o persoana fizica

Reply
irina bartolomeu 21/10/2012 - 23:41 Reply
Ziborianul 24/10/2012 - 11:30

Irina, te ajut eu aici.
Ne-am organizat astfel incat oricine sa se poata implica.
Daca cineva colecteaza minim 500 de kg hartie, trimite email pe eco@zibo.ro si in maxim 3 zile, Zibo prin partenerii sai, va ridica cantitatea respectiva de hartie. In procesul verbal de predare primire, cel care va preda va specifica scoala pentru care face predarea! 🙂
Iar banii vor fi virati scolii respective. Si nu cred ca exista scoala care sa nu aiba nevoie de bani.
Din partea directorilor trebuie aprobare doar daca actiunea se desfasoara in scoala.
Alte detalii, cu drag pe email: office@zibo.ro

Reply
irina bartolomeu 24/10/2012 - 17:42

Multumesc pentru detalii! Sunt mai mult decat binevenite pentru cei care nu au inteles cum se desfasoara actiunea.

Reply
Buculesei 26/10/2012 - 20:07

Felicitari pentru acest articol … imi place foarte mult cum ai abordat acest subiect. Trebuie sa facem ceva cat inca mai putem … ca dupa, nu se stie ce va fi…. 🙂

Reply
irina bartolomeu 28/10/2012 - 21:22

Multumesc pentru aprecieri! Asa este, trebuie sa constientizam toti ca putem face ceva!

Reply
Recomandarile de vineri - Stefan Silviu Buculesei 26/10/2012 - 20:26

[…] Tu ce faci pentru Romania? – Irina spune ca noi nu facem nimic pentru Romania, si ne plangem de multe lucruri de ce Romania a ajuns asa. Ea pune accent pe copaci, si mai ales pe padurile din Romania care sunt taiate. Alune de padure, castane, ciuperci comestibile, miere, vanat. “Nimic nu mai gasesti. Fiindca, in padure, doar cioturile au ramas. Si cariile. Te hranesti cu e-uri si-ti plangi de mila. Dar… tu ce faci pentru Romania?“, este unul dintre spusele ei. Recomand sa citit acest articol, nu dauneaza grav sanatatii ci din contra. […]

Reply
Bilant 2012 | Irina Bartolomeu 31/12/2012 - 02:04

[…] locul II in cadrul campaniei Inverzeste Romania, organizator Blogal Initiative; cu articolul Tu ce faci pentru Romania? […]

Reply
Ziborianul 07/06/2013 - 13:37

Uite ce premiu am obtinut! Ti se datoreaza si tie. Multumim frumos: http://www.youtube.com/watch?v=vJg3GFiPeSs&feature=youtu.be

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe