Se mai face presa de calitate in Romania?

by Irina Bartolomeu

S-a tot vorbit, in ultimii ani, de asa-zisa moarte a presei de calitate…

Timp de 16 ani am facut monitorizare de presa. Timp in care am observat transformarile din presa romaneasca. Chiar si subiectul lucrarii mele de licenta a fost legat de presa quality, presa tabloida si lipsa unor reglementari legislative in domeniu.

Astazi, la 25 de ani de la evenimentele din 1989, presa romaneasca se caracterizeaza prin aceeasi „neasezare” declamata de Ion Cristoiu. Presa ar trebui sa fie un caine de paza al societatii, un suport al democratiei, insa, din pacate, este supusa unor presiuni politice si economice continue. Toate ziarele au trecut prin schimbari de directie, grafica si patronat. Acelasi Ion Cristoiu (care avea sa introduca, in premiera, formatul tabloid pentru Evenimentul Zilei) spunea ca „la nivelul fiecarei publicatii, obiectivitatea, dar mai ales echidistanta politica vor ramane un ideal ce n-a putut fi atins nici azi”.

Publicul s-a reorientat catre presa de divertisment si senzationalista, de calitate indoielnica. Publicul descoperea tot ceea ce fusese tabu in perioada comunista – informatia senzationala, informatia socanta, informatia sexuala ori paranormala. Ceea ce a dus la disparitia unor ziare si la scaderea de vanzari a altora…

Prin ’96, cand abia ma angajasem, monitorizarea se facea cu ziarul in fata. Pagina cu pagina. Atunci nu aveam timp sa citim pe indelete. La prima ora se facea monitorizarea pe anumite cuvinte cheie, iar timpul costa… timp. Ziarele ni le imparteam in mod egal, iar mai tarziu, mai putin… o anumita parte a presei pe care n-o voia nimeni: presa tabloida cu titlurile ei socante, senzationale, obscene si crude. Ulterior, ziarele au aparut pe internet si era disponibila arhiva cu articole. Lucrurile s-au  simplificat datorita cautarii. Bagam cuvintele cheie solicitate si aveam deja lista cu articolele in care se regaseau cuvintele respective. Dupa ce terminam monitorizarea, trebuia sa indexam in bazele de date articole din domeniul cultural, social, economic samd, pe care le foloseam pentru documentare. Atunci era rasfatul suprem cand citeam articolele bune, pe indelete…

16 ani de monitorizare de presa au dus la un “defect” profesional: patima de a fi informata. Chiar daca nu ma mai ocup, teoretic, de monitorizare de presa, obiceiul mi-a ramas. Chit ca sunt in concediu sau sunt bolnava, nu exista zi in care sa nu deschid un site de stiri pentru a fi la curent cu tot ce se intampla in lume. Nici nu mai am rabdare sa ajung la serviciu, caci pe drum deschid netul pe mobil si butonez site-urile de stiri. Recunosc ca am anumite preferinte, citesc mai intai stirile din anumite domenii, apoi… restul. Intai “scanez” titlurile (vedeti cat conteaza un titlu bun?), apoi ma intorc la ce ma intereseaza. In general, incep cu partea culturala. Apoi economica, sociala, IT, politica, sportiva. Da, politica si sportul sunt pe ultimul loc. In peisajul romanesc, politica seamana cu un clovn care, mai degraba, ne face sa plangem; iar sportul trateaza doar… fotbalul. La noi nu s-au inventat alte sporturi.

Am mai spus-o si in alte dati, a fi informat inseamna… putere. Poti folosi o anumita informatie intr-un anumit moment. Sau gasesti o informatie care iti poate face ziua mai frumoasa. Sau o informatie care sa-ti dea de gandit pentru multa vreme de-acum inainte. Un studiu, o cercetare, o concluzie.

Asa cum am descoperit ca o stire de pe mondonews.ro iti poate face ziua mai frumoasa: “Romania participa cu peste 30 de inventii la editia din acest an a Salonului International de la Geneva”. Nu merge chiar totul prost in tara asta. Dincolo de taxele si impozitele puse parca si pe aerul de-l respiram, dincolo de ideile traznite ale politicienilor nostri, dincolo de preturi, furtisaguri, copy-paste-uri si alte tristeti de-ti incetoseaza ziua, iata si o stire pozitiva, o stire frumoasa, o bucurie adusa de cercetatorii romani. Pentru ca Salonul International de Inventii de la Geneva este cel mai mare eveniment la nivel mondial in domeniul inventicii. Avem copii medaliati la olimpiade internationale, avem cercetatori renumiti pentru inventiile lor… Membru in juriul international este un roman, Mircea Tudor, distins cu Marele Premiu al Salonului de la Geneva in anul 2009. Iata o stire curata, fara soc si groaza, nimic din caracteristicile presei tabloide. Asta ne motiveaza, asta imi place sa citesc!

Obsedata de presa tabloida, am avut curiozitatea de a studia si rubrica de “life” prezenta pe mondonews.ro. Inseamna presa mondena. A nu se confunda presa mondena cu presa tabloida. Presa tabloida are caracteristicile de socant, senzational, iesit din comun. Presa mondena da stiri soft, bune, pozitive despre, sa zicem, o vedeta. In schimb, presa tabloida aduce cele mai urate si rele lucruri, socante, despre aceeasi vedeta… Iar la mondonews.ro se vede clar ce inseamna “life”. In week-end, ma “mut” pe “turism”. Asa, pe indelete…

Se mai poate face presa de calitate in Romania? Eu zic ca da. Mondonews.ro o dovedeste.

You may also like

6 comments

Vlad 04/04/2014 - 21:46

In ziua de azi exista putine ziare (hartie sau online), care sa fie de calitate. Cele mai bune stiri se gasesc greu, asta deoarece presa e invadata de stiri proaste, titluri care mai de care si asa mai departe.

Reply
Anca 05/04/2014 - 08:26

Se insista pe presa tabloida din motive financiare. Se castiga foarte bine. Cei care conduc aceste publicatii nu se axazeaza pentru informarea si educarea publicului, interesandu-i numai profitul.
Ei vad ca pe o afacere profitabila.

Reply
» Castigatori campanie mondonews.ro 07/04/2014 - 13:00

[…] 1 –  un Smartphone Nokia Lumia 520 Black – Irina Bartolomeu, care a participat cu această […]

Reply
Cudi 08/04/2014 - 11:08

Felicitari pentru premiu, Irina! :d

Reply
alina 23/04/2014 - 15:29

probabil ca mai greu, iar asta o dovedeste numarul din ce in ce mai mic al celor care mai fac presa.
scandalul vinde in Romania, o dovedesc si emisiunile TV care promoveaza asta.
aceste emisiuni au un rating bun si probabil ca la fel se intampla si in cazul presei scrise.
felicitari celor care rezista si reusesc sa faca presa!

Reply
Bicicleta9 03/05/2014 - 14:21

Eu zic ca in Romania se mai face presa de calitate si adevarata. In oras la mine exista doua ziare online si ambele isi fac treaba de nota zece. Pe plan national se face treaba, dar mai exista si site-uri de stiri care nu merita sa existe, asta-i adevarul.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe