Denis Mukwege este câștigătorul Premiului Saharov 2014

by Irina Bartolomeu

Denis Mukwege este câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2014, în urma deciziei luate de către președintele Martin Schulz și liderii grupurilor politice. Mukwege va fi invitat la Strasbourg pe 26 noiembrie, pentru acordarea premiului în cadrul sesiunii plenare. Nominalizarea acestuia a fost făcută de grupurile S&D şi ALDE şi deputatul european Barbara Lochbihler.

Ceilalți nominalizați:

– Mahmoud Al ‘Asali (post mortem) și Louis Raphael Sako
– Mouad Belghouate, Ala Yaacoubi şi Alaa Abdel Fattah
– CHREDO, Open Doors, Oeuvre d’Orient şi Aid to the Church in Need
– EuroMaidan, reprezentat de Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhychko, Yelyzaveta Schepetylnykova şi Tetiana Chornovo
– Ayaan Hirsi Ali
– Leyla Yunus

Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice sau de un grup cu cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, apoi câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an pentru că acesta ia în serios încălcările drepturilor omului, indiferent unde s-ar întâmpla acestea. Deputații europeni demască abuzurile, ajută la monitorizarea alegerilor în lume, se asigură că drepturile omului sunt luate în considerare în semnarea acordurilor comerciale ale UE cu alte țări. A fost înființat în 1988, pentru a onora persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, Premiul a fost acordat activistei pakistaneze pentru drepturile fetelor la educație, Malala Yousafzaï.

În anunțul legat de câștigător, Președintele Schulz a spus: „Conferința Președinților a decis în unanimitate să acorde Premiul Saharov doctorului Denis Mukwege, din Republica Democrată Congo, pentru lupta sa pentru protejarea femeilor. Martin Schulz a menționat că nu este o decizie împotriva Euromaidan și și-a exprimat aprecierea față de ceilalți finaliști, menționând că reprezentanții Euromaidan vor fi invitați să participe la ceremonia de premiere din noiembrie și că Parlamentul va trimite imediat o delegație cu reprezentanți din toate grupurile politice în Azerbaidjan care să o întâlnească pe Leyla Yunus şi să o susțină în lupta sa pentru libertate și democrație în țara ei.

În multe conflicte armate din lume, violul este folosit ca armă, femeile și fetele fiind deseori victime ale violenței sexuale. Denis Mukwege, medic ginecolog congolez de 59 de ani, este specializat în tratarea victimelor violurilor. A pus bazele spitalului Panzi din Bukavu, în timpul războiului din Republica Democrată Congo, unde și astăzi tratează victimele violențelor sexuale.

Andrei Dmitrievici Saharov (1921-1989) a fost un fizician rus și câştigător al Premiului Nobel pentru pace în 1975. S-a remarcat, în primul rând, ca inventator al bombei cu hidrogen. Îngrijorat de implicaţiile muncii sale asupra viitorului omenirii, Saharov a vrut să sensibilizeze publicul cu privire la pericolul cursei pentru înarmare nucleară, eforturile sale având succes odată cu semnarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare în 1963. În 1970, Saharov a creat un Comitet pentru apărarea drepturilor omului şi a victimelor proceselor politice, iar în 1975 a obținut Premiul Nobel pentru pace.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe