Clubul Câinilor Utilitari ajunge la Ora de Povești

Biblioteca Metropolitană București pregătește o ediție specială a Orei de povești în data de 1 aprilie. În 15 filiale, vor citi, începând cu ora 11.00, 15 instructori de dresaj canin, entuziaști și pasionați din cadrul Clubului Câinilor Utilitari.

În opt din cele 15 biblioteci, invitații vor fi însoțiți de căței dresați și de handleri, împărtășindu-ne totodată povestea vieții lor. Read more about Clubul Câinilor Utilitari ajunge la Ora de Povești

Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber

Achiziția de carte este un obicei practicat de puțini copii din București, în condițiile în care Capitala dispune de un număr mare de librării și biblioteci comparativ cu restul țării. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociația Curtea Veche, ONG care promovează lectura de plăcere în rândul copiilor din România.

“În dezvoltarea proiectelor noastre avem întotdeauna în vedere nevoile copiilor și, pentru ca eforturile noastre să aibă un impact real, ne sunt necesare date cât mai exacte. Pentru că în România nu există cercetări privind obiceiurile de lectură în rândul copiilor, ne-am decis să realizăm noi un astfel de studiu împreună cu un sociolog profesionist și o echipă de voluntari.” declară Iren Arsene Mate, președinte Asociația Curtea Veche.

Sociologul Anda Marin adaugă: „În timp ce în alte țări europene există organizații care inițiază programe de încurajare și monitorizare a lecturii de plăcere, conceptul este aproape absent în România. Cu atât mai lăudabilă este cercetarea inițiată de Asociația Curtea Veche care a avut drept obiective: identificarea locului ocupat de lectură în rândul activităților de petrecere a timpului liber, descrierea obiceiurilor prezente și trecute referitoare la activitatea de lectură în familie, descrierea obiceiurilor legate de achiziția și împrumutul de cărți, identificarea profilurilor de mici cititori și a opiniilor elevilor privind posibile activități de promovare a lecturii.” Rezultatele studiului relevă informații importante pentru piața de carte: Read more about Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber

Caietele Masca, o nouă publicație în spațiul teatral românesc

Apărute pentru prima dată în decembrie 2016, din inițiativa directoarei Teatrului Masca, Anca Florea, și editate de criticul de teatru Cristina Modreanu, în conceptul grafic al Mariei Drăghici, Caietele Masca își propun o articulare din perspectivă teoretică și istorică a unor concepte teatrale pe care s-a fundamentat activitatea Teatrului Masca, înființat în 1990. Pe de altă parte, reunind voci din trecut și din prezent, publicația are ca miză realizarea arhivării active a activității acestui teatru prin repunerea în circulație a informațiilor, fotografiilor și comentariilor despre spectacolele, festivalurile, atelierele și acțiunile comunitare organizate în cei 27 de ani de existență de către echipa acestuia. Intenția este de a fixa în memorie și de a revedea din perspectiva actuală impactul urmelor lăsate de activitatea unui teatru plasat într-o zonă liminală a scenei românești, într-o poziție atipică, dar mereu fertilă tocmai din acest motiv. Read more about Caietele Masca, o nouă publicație în spațiul teatral românesc

Cum m-am apucat de citit

De când mă știu, am fost un “șoricel de bibliotecă”. Nu m-au încântat jocurile copilăriei, nici păpușile, nici mașinuțele, pe cât m-au fascinat cărțile. Și cum să mă încânte joaca de afară când toți copiii mă goneau pe motiv că… n-aud și că nu pot participa la jocurile lor?! Așa m-am refugiat într-o altă lume, aici, printre cărțile lui tata. Pentru mine, acea cutie a Pandorei a fost lumea minunată a cărților. Tot de ele mă “lovesc” și la job; răsfoiesc zeci de cărți, pentru că toate textele pe care trebuie sa le scriu necesită o minimă documentare și mereu mă trezesc că, din unele cărți, citesc mai mult de jumătate în loc de paragraful sau capitolul care îmi trebuia și, în loc să mă întorc la scris, citesc… Așa mai descopăr câte o carte care mă încântă și pe care o trec pe lista de „must read”. Nu mă întrebați cât de lungi sunt listele. Tot zic că până la pensie trebuie să le termin pe toate de citit, mai ales cărțile de acasă. Am trei biblioteci uriașe din care am reușit să citesc aproape… 50%. Și tot nu mă satur să cumpăr alte cărți noi  – un obicei moștenit de la tata, în ciuda mamei care ne boscorodea mai tot timpul că umplem casa cu… „maculatură”. Tata a avut un fix cu învățatul. Fiind un copil sărac din fundul țării, a avut de ales între a merge cu vacile sau la școală; a ales școala, vacile revenindu-i fratelui său. A învățat din greu, a făcut două facultăți, i-a plăcut să studieze toata viața. Îmi amintesc că îl vedeam mereu citind și notând. Casa e plină de cărți de beletristică. Și asta îmi spunea și mie: „Pune mâna și învață, vei avea nevoie cândva! Mai citește o carte, uite, ai pe alese!”. Asta fac mereu.

PS. Să vă mai spun că articolul cel mai citit de pe blog este o recenzie? (În 2014 am fost ambasadoare de brand pentru Editura ALL; vă recomand să citiți interviul realizat de mine cu scriitorul scoțian Andrew Nicoll. Acesta spunea… ”dacă vreți să știți cum se scriu cărțile, ar trebui să citiți cărți și, dacă vreți să știți cum se citesc cărțile, ar trebui să scrieți o carte.” Citiți măcar una dintre cărțile lui – ”Dacă citești asta, înseamna că am murit” -, o să vă placă!)
Read more about Cum m-am apucat de citit

Prin teatru se pot schimba vieți. Campania ”Artiștii pentru Artiști” a ajuns la cea de-a 16-a ediție

Teatrul Masca se alătură, și în acest an, Campaniei ”Artiștii pentru Artiști”, direcţionând către Fondul de Solidaritate Teatrală încasările obţinute din vânzarea biletelor la spectacolul ”Nastasia”, care se va juca în data de 26 martie, la ora 19.00. Pentru această reprezentație, biletele se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Teatrului Masca. Fiecare bilet cumpărat poate însemna nu doar un semn de reverenţă pentru munca actorilor, ci şi un ajutor concret.

Campania națională „Artiştii pentru artişti”, ajunsă la cea de-a 16-a ediție, este realizată în parteneriat cu instituţiile de teatru din Bucureşti şi din ţară, cu scopul de a veni în sprijinul oamenilor de teatru care au nevoie de ajutor, prin spectacole oferite în numele cauzei artiştilor pentru care scena rămâne o frumoasă amintire.  Read more about Prin teatru se pot schimba vieți. Campania ”Artiștii pentru Artiști” a ajuns la cea de-a 16-a ediție

De ziua femeii, Trupa Vunk spune “Hai, mersi” pentru inspiraţie!

După premiera din luna februarie, primul videoclip filmat live pe Facebook pentru “Camera ei”, trupa Vunk a ales să mulțumească femeilor pentru inspirație, prin muzică.

Hai, mersi” este a treia piesă a trupei Vunk ce beneficiază de un videoclip animat, după “Baladă pentru o minune” și “1000”, aceasta din urmă fiind lansată tot cu ocazia zilei femeii, în anul 2003.

Fanii vor gasi și în acest videoclip noi indicii despre cel mai grandios concert al unui artist român, Secretul tău, ce se va desfășura pe 25 mai la Sala Polivalentă.

„Pentru că cele mai multe dintre cântecele noastre sunt inspirate de femei, pentru că tot ele m-au făcut să mă cunosc mai bine și prin bucurie și prin suferință, pentru că m-au învățat cum se iubește și cum nu, pentru că o femeie are și rolul de a vindeca ce a rănit o alta, pentru că mă inspiră și din bine și din rău, pentru cel puțin toate acestea am scris “Hai, mersi”. Este o declarație de nevoie față de inspirația pe care doar o femeie ți-o poate da.”, a declarat Cornel ILIE, liderul trupei Vunk. Read more about De ziua femeii, Trupa Vunk spune “Hai, mersi” pentru inspiraţie!

Povești de împletit pe-ndelete

Biblioteca Metropolitană București vă așteaptă pe 4 martie, de la ora 11.00, într-una dintre filialele sale, cu povești împletite pe-ndelete: Filiala Nicolae Bălcescu, Filiala Lucian Blaga, Filiala Dimitrie Bolintineanu, Filiala I.L. Caragiale, Filiala Ion Creangă, Mediateca George Enescu, Filiala Emil Gârleanu, Filiala B.P. Hasdeu, Filiala Marin Preda, Filiala Ioan Slavici, Filiala George Topîrceanu, Filiala Nicolae Labiș, Filiala […]