Amintiri din viitor

by Irina Bartolomeu

Anul 2050. Suntem inconjurati de tehnologie. Oriunde mergi, nu e nevoie decat de o atingere. Touch. Acasa, pe strada, la birou. Touch screen. Omenirea a constientizat avantajele si le foloseste din plin. Touch si masuta termica pentru cafea se transforma intr-un notebook sofisticat. Tastatura se proiecteaza instantaneu pe masuta. Ca un fel de holograma. E nevoie doar de touch si o arunci in neant. Informatiile sunt inmagazinate automat in cloud. Web storage Asus nelimitat, pe viata. Atingi usor peretii si accesezi instant ce ai nevoie. Gesturi normale, naturale astazi. Sisteme de operare universale. Pentru ca, in urma cu multi, multi ani, Asus a revolutionat lumea sistemelor de operare introducand un hibrid PC All-In-One cu Windows, care se putea transforma in tableta cu Android. Era vorba, desigur, de Transformer AIO. Astazi e la ordinea zilei trecerea de la un sistem de operare la altul. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Tot datorita Asus, ecranul detasabil este « aruncat » astazi pe perete doar cu gandul. Mai greu cu manipularea gandurilor, mai sigur totusi touch screen-ul. Certitudine. Fara baterii, fara cabluri. Astazi toate se incarca de la aer. Reintoarcere la natura.

Pe strada, vitrinele sunt ecrane tactile. Touch si ai acces la informatii personalizate. Rochia ori pantalonii se aseaza perfect pe modelul tau holografic. Chiar si in cazul informatiilor bancare securizate accesul se face prin simpla recunoastere a amprentelor digitale. Si asta datorita unui ecran tactil si a unei minti luminate care au schimbat, candva, omenirea.

***

–          Bunicule, cum de ati ajuns astazi la tehnologia asta? il intreba nepotul de 10 ani pe bunicul care se relaxa in fotoliu. Cum de sunt toate atat de simple? Doar un touch si ai totul la dispozitie…

«Nivelul tau de relaxare a crescut la 80% » spusera ochelarii bunicului. Bunicul si-i dadu jos si incepu sa povesteasca:

–          Vezi tu, draga nepoate, omenirea si, implicit tehnologia sunt intr-o continua evolutie… A fost suficient ca Asus sa dea tonul, pentru ca totul sa se transforme intr-o revolutie. Asa am evoluat. Asus inseamna evolutie, revolutie, evolutie.

–          De unde a pornit totul? intreba curios nepotelul.

–          Asus a avut un spirit vizionar. Precum cartile lui Jules Verne ori Arthur C. Clarke citite in copilarie. O, tempora, O, mores! Ideea este ca tot ceea ce a lansat Asus, a prins bine la public. De exemplu, seriile VivoBook S200 si 400 care au deschis, practic, noua serie de portabile cu ecrane de la 11.6″ la 14″, dezvoltate in jurul ideii de interactiune naturala prin interfata tactila. Alte caracteristici puternice – Asus SonicMaster si instant-on pentru reluarea lucrului in 2 secunde. In conditiile in care, pe sistemul de operare anterior, dura peste 7 secunde. Sa nu uitam si de web storage. Daca atunci Asus oferea 32 GB spatiu in WebStorage pe o perioada de 3 ani, vezi ca astazi ai nelimitat, pe viata.

Nepotelul asculta fascinat…

asus_vivobook_s400_front_view–          Odata cu modelele VivoBook, Asus a introdus ecranele tactile pe majoritatea notebook-urilor. De aici n-a mai fost decat un pas catre universalizarea ecranului tactil. Il vezi doar, e integrat peste tot. Este exact ceea ce incerca Asus sa aduca in constiinta noastra: spiritul Asus Customer Happiness 2.0. Si i-a reusit din plin, continua bunicul. Avem o viata plina de satisfactii.

–          Ce aducea nou acel ecran tactil sau, altfel zis, la ce putea fi folosit atunci? intreba nepotul.

–          Uite, usurinta in utilizare. Gandeste-te ca atunci existau si laptopuri si tablete, iar seria VivoBook a venit cu o combinatie. De exemplu, il puteai utiliza in spatii inguste unde nu aveai nevoie de tastatura si atunci foloseai doar ecranul tactil. Sau la birou, pe vremea aceea, foloseam un docking station cu mai multe porturi si conectam mai multe monitoare. Asa se lucra bine grafica video. Desi a urmat apoi ultrabook-ul Asus Taichi cu doua ecrane si ne scutea de si mai multe… Ne facea viata mai usoara, mai ZEN. Caratul in pat, citirea facila a cartilor in mijloacele de transport, partajarea informatiilor in retelele sociale de oriunde si oricand erau toate la ordinea zilei. Faptul ca puteai transforma notebookul in functie de ceea ce lucrai sau de locul in care te aflai mi se parea foarte important. La cursurile de doctorat, un coleg il folosea ca sa-si scrie rapid notitele. Sau desena pur si simplu, apoi prelucra imediat intr-un soft de grafica, folosindu-se si de tastatura. Basca ecranul tactil e util si pentru prezentari. O tableta simpla cu Android sau iOS nu ar fi oferit aceleasi functionalitati. Nici notebook-ul simplu, cu tastatura si mouse. Vremea lor trecuse.

–          Dar sistemul ala de operare antic, Windows 8?

–          Windows 8 n-a fost antic deloc! Windows 8 a fost primul sistem dedicat ecranelor tactile si mi s-a parut extrem de simplu si de bine structurat. Desi la prima impresie aveai senzatia ca totul este    de-a-ndoaselea. Parca treceai de la 3.11 la ’95… Ehei, ce vremuri , alea chiar sisteme antice! Gesturile se invatau rapid, nici nu mai simteam nevoia de mouse. Mouse-ul nu putea inlocui un deget care misca rapid o fereastra sau muta un icon, zise bunicul desenand usor, in aer, gesturile. Uite atat era de simplu!

« Nivelul de nostalgie a crescut brusc. Trebuie sa iei o pauza » spusera ochelarii bunicului.

–          Odihneste-te acum, bunicule. Imi mai povestesti si maine. Sunt sigur ca mai sunt multe de spus despre revolutia lumii noi, zise nepotul atingand usor ecranul tactil de pe masuta.

In camera se simti puterea unui sunet de inalta fidelitate redat de Asus Sonic Master prin acordurile “gratioase” ale unui antic Beethoven…

Acest articol a fost scris în cadrul concursului www.blogwars.ro.

You may also like

6 comments

Gabriel Ursan 20/01/2013 - 01:41

Nimic nu se pierde, totul se transforma. Mi-a placut mult exprimarea asta.

Mult succes Irina!

Reply
irina bartolomeu 21/01/2013 - 23:06

Si tie bafta, Gabriel! Chestia cu transformarea se poate aplica aproape in orice domeniu 🙂

Reply
Iulia Kelt 20/01/2013 - 13:39

🙂 să ai succes! sp bem o bere pentru asta, în București, cândva. – sau la tanti Marcela! 😀

Reply
irina bartolomeu 21/01/2013 - 23:08

bem, bem, bem! si fara un motiv anume! bafta! 🙂

Reply
Razvan 22/01/2013 - 00:01

Am citit articolele participante si acesta este unul dintre preferatele mele. Nu mai tin minte daca ai participat si la editia de anul trecut, dar anul acesta numarul articolelor bune a crescut substantial. Nu?

Reply
Revo 27/01/2013 - 22:16

Multumesc pentru vot ! 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe